Search by category:
Egyéb kategória

Nagyszelmencen eddig mintegy 2000 menekült lépte át a határt

Nagyszelmencen eddig mintegy 2000 menekült lépte át a határt
Mészáros Richárd
2022. 02. 27., v – 12:44

2022. február 27., vasárnap – 12:44
Friss ikon
Off

Törzs

Annak ellenére, hogy az invázió már napokkal ezelőtt kezdetét vette, az illetékes szerveknek eltartott egy ideig, mire felébredtek és cselekedni kezdtek. Bár a falu területén, a határátkelőtől néhány száz méterre található parkoló végében a tűzoltóság már a tegnapi nap folyamán felállította a fűtött sátrakat, magunkra maradtunk, hiszen nem biztosítottak személyzetet a sátrak működtetéséhez. Kérdeztük is tőlük, hogy ki fogja az egészet üzemeltetni vagy a fűtéshez szükséges üzemanyagot bebiztosítani, de csak annyit mondtak, hogy ők ezt sajnos nem tudják. Mindemellett a Kassa Megyei Önkormányzat is saját sátrakat állított fel, melyek szintén a menekültek fogadását, útbaigazítását biztosítják. Mivel olyan ukrán állampolgárok is érkeznek, akiket senki sem várja a határ túloldalán, a megyei önkormányzat buszokat indít a faluból Nagykapos és Kassa irányába. Bár nagyon sok nagyszelmecinek van határon túli rokona, a településen tudomásom szerint egyetlen menekült sem maradt, legtöbbjüket az itt élő rokonaik vagy az önkéntes civilek viszik tovább az ország más pontjaiba. A határátkelő igazgatójával utoljára szombat este beszéltem, akkori elmondása szerint a háború kirobbanása óta közel kétezer menekült kelt át a határvonal ezen részén. Jó látni, hogy rengetegen próbálnak segíteni a bajbajutottaknak. A mi településünkről is többen meleg teát, ennivalót osztanak az érkezőknek, az viszont engemet is elszomorít, hogy a határ túloldalán néha akár 5-8 órát is várakoznak a gyermekes anyukák, hogy átengedjék őket. Bár az átkelő szlovákiai részének igazgatójával többször is szót váltottunk a helyzet orvoslásáról, nem sokat tehetünk, az Ukrajnából kifelé érkező állampolgárok ügyintézésének a gyorsasága elsősorban az ukrán illetékesektől függ” – közölte az Új Szóval Tóth Lajos, Nagyszelmenc polgármestere.

Helyszíni felvételek a nagyszelmenci határátkelőről
2022. 02. 27., v – 10:19
Mészáros Richárd
Gallery images

Leírás

Lapunk értesülései szerint a háború kezdete óta, vasárnap hajnalig mintegy 1500–2000 menekült lépte át a nagyszelmenci határátkelőhely vonalát. Az emberek továbbra is hosszú sorokban várakoznak a határ ukrán oldalán. Nagyszelmencnél megoszlik a menekültek nemzetisége, sokan csak ukránul vagy roma nyelven beszélnek, de akadnak köztük magyarul beszélők is. (Németi Róbert felvételei)

Megyei segítség

Ottjártunk során Rastislav Trnkával, a Kassa Megyei Önkormányzat elnökével is szót váltottunk, aki többek között azt is elmondta, hogy szükség esetén legalább 404 férőhelyet tudnak biztosítani az önkormányzat fenntartása alá tartozó berendezésekben. „Elsősorban a szőlőskei, rozsnyói, iglói, szobránci és rozgonyi (Rozhanovce) turistaszállókról van szó, de szükség esetén azt a sároskőszegi (Kysak) szállót is be tudjuk biztosítani, melyet a pandémia során is felajánlottunk. Ha még több férőhelyre lenne szükség, akkor öt másik berendezésünkben további 397 személy elszállásolását tudjuk bebiztosítani. Ettől függetlenül azt látjuk, hogy a menekültek szinte mindegyikét valaki várja a határ túloldalán, persze ez néhány óra leforgása alatt teljesen megváltozhat. Jelen pillanatban Felsőnémetiben, Nagyszelmencen és Tiszacsernyőben, a határátkelőhelyek közelében sátrakat állítottunk fel, melyekkel a menekültek útbaigazítását szeretnénk segíteni. A nagymihályi ARRIVA és az Eurobus autóbusz-közlekedési vállalatok szükség esetén saját autóbuszokat tudnak biztosítani a menekültek szállíttatására. Azt, hogy milyen mértékben fogunk beavatkozni az érkezők egészségügyi ellátásába, az állami szervek utasításától függ. Mivel a megye humanitárius segítségnyújtás céljából külön pénzcsomagot szeretne elkülöníteni, február 28-án hétfőn egy rögtönzött képviselő-testületi ülésen fogunk szavazni” – mondta az Új Szóna Trnka.

Négy „hotspot” keleten

A belügyminisztérium ma reggeli tájékoztatása szerint vasárnap négy településen hozzák létre az úgynevezett hotspotokat Kelet-Szlovákiában: Utcáson (Ulič), Ugaron (Ubľa), Felsőnémetiben (Vyšné Nemecké) és Nagyszelmencen. A tárca közlése szerint a hotspotokat a hét minden napján, a nap 24 órájában fognak üzemelni. Arról, hogy összesen hány ilyen hotspotra lesz szükség az ukrán-szlovák határvonal mentén, a belügyminisztérium koordinációs stábja fog döntést hozni az aktuális szükségletek alapján. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint Homonnán a Tűzoltó és Katasztrófavédelmi alakulat (HaZZ) telephelyén kialakított ideiglenes menekülttábort hálózsákokkal és tábori ágyakkal szerelték fel, biztosított a fűzés és világítás. A kapacitása 500 fős, este 19:00 óráig 118 főt szállásoltak el a táborban. A hotspotokban önkéntes egészségügyi dolgozók tevékenykednek majd, már 70 önkéntes jelentkezett.

Bevezető

Amióta a oroszok megtámadták Ukrajna területét, a kettévágott Nagyszelmencen található gyalogos határátkelőn körülbelül 1500-2000 menekült érkezett Szlovákiába. A településen a katonai sátrak mellett a Kassa Megyei Önkormányzat segélytátrait is felállították, de rengeteg civil is próbál segítő kezet nyújtani a menekülőknek.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Németi Róbert

Read More

Post Comment