Search by category:
Egyéb kategória

Az Egyesült Államok kiutasít egy tucat orosz diplomatát biztonsági megfontolásból

Az Egyesült Államok kiutasít egy tucat orosz diplomatát biztonsági megfontolásból
Mészáros Richárd
2022. 02. 28., h – 23:00

2022. március 1., kedd – 07:25
Friss ikon
Off

Törzs

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-nagykövete hétfőn újságíróknak számolt be arról, hogy az érintett diplomatáknak március 7-ig kell elhagyniuk az Egyesült Államokat. Kijelentette, hogy Oroszország válaszolni fog a lépésre, mert ez a diplomáciai gyakorlat.

Nyebenzja az ügyet felvetette a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) az ukrajnai humanitárius helyzetre tekintettel összehívott tanácskozáson is. Az orosz diplomata az Egyesült Államok ellenséges intézkedésének minősítette a történteket mondván, az amerikai vezetés ezzel megsértette kötelességeit az ENSZ New York-i székhelyének házigazdájaként, valamint a diplomáciai és konzuli kapcsolatokat szabályozó bécsi egyezményeket is.

Richard Mills, az Egyesült Államok helyettes ENSZ-képviselője azzal válaszolt, hogy a távozásra felszólított diplomaták e státuszukkal összeegyeztethetetlen tevékenységekben vettek részt.

„Felkérték őket a távozásra, így többé nem árthatnak a fogadó állam nemzetbiztonságának” – mondta Mills, hozzátéve, hogy a döntés az ENSZ székhelyére vonatkozó egyezménnyel összhangban született.

Olivia Dalton, az amerikai ENSZ-misszió szóvivője az érintett orosz diplomatákat „hírszerzési ügynökökként” jellemezte, akik az Egyesült Államok nemzetbiztonságára nézve káros tevékenységet végeztek, vagyis „kémkedtek”. „A lépés már több hónapja érett” – fűzte hozzá a szóvivő.

A nyugati országok, köztük az Egyesült Államok komoly szankciókkal sújtották Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt.

Bevezető

Az Egyesült Államok kiutasít tizenkét orosz diplomatát biztonsági megfontolásból.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment