Search by category:
Egyéb kategória

Összehangolt segítségnyújtást kapnak Komáromban a menekültek

Összehangolt segítségnyújtást kapnak Komáromban a menekültek
Vataščin Péter
2022. 03. 10., cs – 14:22

2022. március 10., csütörtök – 18:00
Friss ikon
Off

Törzs

Régiónkban az a jellemző, hogy ismerősökön keresztül jönnek ide. Akik az ismeretlenbe indultak el, azok inkább a fővárosokat keresik és Nyugat-Európába mennek tovább“ – mondta a komáromi válságkezelést bemutató sajtótájékoztatón Keszegh Béla (független) polgármester. Mint kifejtette,

további tipikus jelenség, hogy általában édesanyák érkeznek gyermekeikkel, míg az apák, férfiak, illetve az idősebb hozzátartozók inkább Ukrajnában maradnak.

Ez a segítségnyújtás jellegét is meghatározza a polgármester szerint, ugyanis emiatt például a gyerekek iskoláztatása, a felnőttek foglalkoztatása merül fel hangsúlyosan.

Célzott segítség

Nagy Darina, a Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal komáromi kirendeltségének igazgatója kifejtette, aki hivatalos menekültstátuszt kap, azt beveszik a hivatalos szociális nyilvántartásba. „Ezt azt jelenti, hogy hozzájuthatnak ugyanazokhoz a támogatásokhoz, amelyek az szlovák állampolgárokat is megilletik“ – mondta, példaként említve a szociális segélyt. Másodsorban a munkahelykeresésben és az elhelyezkedésben segít nekik a hivatal, harmadrészt pedig – ilyen eset azonban ezidáig még nem fordult elő – a kísérő nélkül érkező kiskorúak ellátása a feladatuk.

A komáromi szabadidőközpont integrációs foglalkozásokat szervez a gyerekeknek, amelyeken többek között szlovák nyelvet is tanítanak nekik. Ami az egészségügyi ellátásokat illeti, Keszegh Béla szerint szintén a specifikus kihívásokra készülnek, így például biztosítani fogják a várandós nők ellátását, akiknek ha laborvizsgálatra lesz szükségük, akkor annak költségeit az állam fogja fedezni.

A lakosság szerepe

A komáromi városi rendőrség épületében továbbra is zajlik az adományok gyűjtése, elsősorban élelmiszerre, tisztálkodási eszközökre és esetleg takarókra van szükség. Több felajánlás is érkezett a menekültek elszállásolására. Ezeket az önkormányzat nyilvántartja, s várja a további megkereséseket is.

Az önkormányzat szlovák és magyar nyelven is készített lakossági, a menekültek fogadására vonatkozó útmutatót, amely többek között elérhető a város hivatalos honlapján. Előkészületben van egy ukrán, szlovák és angol nyevű anyag is, amelyben arról tájékoztatnák a menekülteket, hogy a városban milyen intézményeket és hol találnak meg.

Hosszú távra kell terveznünk, ezek az emberek nem egy-két hétig lesznek itt“ – fogalmazott Banai Tóth Pál járási elöljáró. Hangsúlyozta, pontosan tisztában kell lenniük a menekültek társadalmi összetételével, valamint intenzív napi kapcsolatban vannak a járás összes településével.

Keszegh megemlítette, több szlovákiai város is közölte az óvóhelyeinek listáját és kapacitását:

„Abban bízunk, hogy mivel NATO-tagország vagyunk, ezért nem egy reális forgatókönyv, hogy idáig kiterjedne a háború, de ha bármi történne, akkor az óvóhelyek Komáromban is elő vannak készítve.“

Összetartó ukrán közösség

A komáromi, főleg az egészségügyi intézményekhez kötődő ukrán közösséggel aktív kapcsolata van az önkormányzatnak, jövő héten személyesen is találkozni fog velük a városvezetés. A már eleve Komáromban élő és dolgozó ukránok a saját családtagjaikat vették magukhoz. A kórházban például 26 ukrán orvos dolgozik, ők személyes ügynek érzik a segítségnyújtást. Nem vették igénybe a kórház felajánlásait sem, mondván, hogy gondoskodni fognak a hozzátartozóikról.

A polgármester hozzátette, az ukrán közösség szereti Komáromot, biztonságos városnak érzik, illetve pozitívan értékelik, hogy megmozdultak az emberek és segíteni szeretnének a menekülteknek.

Bevezető
Komárom |

Jelenleg 80-100 fő közé tehető a Komáromban menedékre lelt ukrajnai menekültek száma. Az illetékesek szerint fel kell készülni arra, hogy hosszabb távon is itt fognak élni.

Település / hely
Komárom

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment