Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákia nem vétózza meg az uniós energiaembargót

Szlovákia nem vétózza meg az uniós energiaembargót
Molnár Iván
2022. 03. 10., cs – 14:18

2022. március 10., csütörtök – 15:00
Friss ikon
Off

Törzs

Szlovákia 85%-ban függ az orosz gázimporttól és 100%-ban az orosz olajtól, ennek ellenére nem blokkolna egy olyan javaslatot az EU-n belül, amely ezek behozatalát megtiltaná.

„Ha Európa úgy dönt, hogy leállítja az orosz gáz és kőolaj behozatalát, Szlovákia nem él majd a vétójogával. Ilyen esetben azonban elvárjuk, hogy az EU biztosítsa az energiabiztonságunkat. Biztosak akarunk lenni abban, hogy van mivel pótolni ezeket a forrásokat, és ha az embargó egyes államokat jobban érintene, mint másokat, azt is tudni szeretnénk, hogyan fogják ezeket az államokat kompenzálni”

– jelentette be csütörtökön Karol Galek gazdasági államtitkár. Galek emlékeztetett arra, hogy minden szankciónak lényegesen negatívabb hatással kell lennie arra, akire kiszabják. A kőolaj- vagy földgázimport tilalma esetén azonban Európa energiabiztonsági problémákkal küszködne, és Szlovákia lenne az egyik leginkább érintett ország.

Richard Sulík gazdasági miniszter szerint egyelőre nincs gond az energiaellátással.

„Az elmúlt napokban még nőtt is a Szlovákián keresztül szállított orosz gáz mennyisége, a tél végének a közeledtével a szlovákiai gázfogyasztók számára pedig bőven van gáz a földalatti tározókban. A vállalkozások és a háztartások ellátása tehát korlátozások nélkül folytatódik”

– mondta Sulík. A miniszter szerint probléma csak akkor merülne fel, ha az Európai Unió – válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára – úgy döntene, hogy leállítja az orosz földgáz vásárlását, vagy ha Oroszország állítaná le a szállítást. Az orosz gáz ugyan helyettesíthető a világ más részeiből származó cseppfolyósított földgázzal (LNG), ám csak Szlovákia szükségleteihez heti egy tartályhajónyi gázra lenne szükség. A miniszter szerint jelenleg nincsenek meg a technikai kapacitások ahhoz, hogy az orosz gázt egész Európa számára problémamentesen lehessen helyettesíteni. A szlovákiai gáztározók feltöltöttségi szintje a 25 százalékot sem éri el, ezekben azonban nemcsak a szlovák fogyasztóknak szánt gáz van, hanem külföldi vállalatok is használják őket. Sulík szerint igyekeznek diverzifikálni a gázszállításokat, és jelenleg tárgyalásokat folytatnak például Egyiptommal is a gázszállítási együttműködésről.

„Az Európai Uniónak teljes mértékben és a lehető leghamarabb el kell szakadnia az orosz energiától, beleértve a nukleáris fűtőanyagot is”

– jelentette ki Eduard Heger kormányfő csütörtökön a franciaországi Versailles-ban tartandó uniós csúcs előtt. „Azon dolgozunk, hogy minél hamarabb biztosítani tudjuk az alternatív (gáz-, olaj- és nukleáris) forrásokat” – mondta Heger, hozzátéve, hogy Pozsony ezeket a terveket az Európai Bizottsággal koordinálja. „Gyorsan és úgy kell cselekednünk, hogy megállítsuk Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és nemcsak megállítsuk, hanem végleg el is távolítsuk a politikából és az Orosz Föderáció éléről” – hangsúlyozta Heger. (mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

Szlovákia az orosz energiabehozataltól leginkább függő uniós tagországok közé tartozik, a gazdasági tárca szerint azonban ennek ellenére sem hajlandók blokkolni az orosz gáz- és olajbehozatal esetleges uniós embargóját.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment