Search by category:
Egyéb kategória

Dühösek az önkéntesek: a kormány nem intézkedik a menekültek ügyében!

Dühösek az önkéntesek: a kormány nem intézkedik a menekültek ügyében!
Balaskó Réka
2022. 03. 16., sze – 12:27

2022. március 16., szerda – 13:00
Friss ikon
Off

Törzs

Több száz szlovákiai lakos sietett a menekültetk segítségére, hogy meleg ruházatot, ételt és lelki támogatást nyújtsanak nekik. Három hét után azonban kezd elfogyni az erejük, és az állam segítségét kérik – írja a pluska.sk.

Jaroslav Polaček kassai polgármester még múlt héten bejelentette, hogy a város humanitárius katasztrófa elé néz. „Még ha mindent meg is teszünk, ami tőlünk telik, csupán az önkéntesekkel az állam segítsége nélkül nem tudunk majd gondoskodni a további ukrán polgárokról.” – mondta. Mikulec Polaček kritikáját színháznak minősítette. „Eddig jó, pozitív reakciókat kaptam” – mondta a helyzetről.

A panaszok sora azonban nem állt meg. „Ingyen dolgozunk itt. És most vállalkozást kellene indítanunk valakinek? Betiltották a szendvicseket és a muffinokat, olyan dolgokat, amelyeket az emberek szeretettel és szívből hoztak. Mert állítólag nem higiénikus. Amit az emberek frissen vásároltak és a menekültek számára készítettek, az nem volt higiénikus. De ami az üzleten keresztül lesz, az higiénikus lesz” – mondta Vladimír Eperješi, az egyik önkéntes. 

J. Galajdová kassai önkéntes egyenesen a belügyminisztert bírálja a kudarcért. „Ha önök irányítanak, mit gondolnak, honnan szerzünk élelmet a háború elől menekülő embereknek? Honnan szerzünk nekik vizet? Ki gondoskodik arról, hogy találjanak számukra szállást? Nem, ez nem az állam. Nincs senki Önöktől, aki irányítaná ezeket a folyamatokat” – írta egy bejegyzésben.

Dühösek az önkéntesek: a kormány nem intézkedik a menekültek ügyében!
2022. 03. 16., sze – 12:32
Balaskó Réka
Gallery images

Leírás

Fotók: tasr, pluska, profimedia

Az is tény azonban, hogy a Szlovákiába érkező ukránoknak nem csak meleg ételre és pszichológiai segítségre van szükségük. Az új országban való élettel kapcsolatos egyéb, különösen jogi kérdésekkel is meg kell küzdeniük. És ebben az esetben az állam már az első napoktól kezdve beavatkozott – írja a pluska.sk.

Ugar polgármester szerint az állam lassan már olyan feladatok átvételébe is bekapcsolódik, amelyeket korábban csak az önkormányzatok láttak el. „Az önkormányzat már most is sok feladatotról letett. Az állam átvette a felelősséget a vészhelyzeti és biztonsági erőkön belül, függetlenül attól, hogy a hadseregről, a rendőrségről vagy a tűzoltóságról beszélünk. Már nem kell gondoskodnom a buszok megrendeléséről vagy az emberek szétosztásáról, az állam mindezt átvette” – mondta Nadežda Sirková, hozzátéve, hogy a kormány már tárgyalásokat folytat az önkormányzattal a menekültek segítésével kapcsolatos összes költség finanszírozásáról.

 „Sok szó esik arról, hogy az állam keveset tesz, és nem segít, de mi az állomáson mást tapasztalunk. Az igazságügyi minisztérium kezdeményezésének köszönhetően felvettük a kapcsolatot a jogsegélyközponttal, és néhány napon belül beindítottuk a jogsegélyszolgálat működését. – írta a közösségi hálón Zuzana Števulová, az Emberi jogokért liga elnöke.

(pluska)

Bevezető

Nemcsak a menekültek száma növekszik, hanem a hatalmas migrációs válság kezelésével kapcsolatos problémák száma is. Az önkéntesek nem kímélik az államot, amely szerintük nem teljesíti megfelelően a feladatát.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment