Search by category:
Egyéb kategória

Kelet-Szlovákiában telepedne le a Kassára érkező ukrán menekültek egy része

Kelet-Szlovákiában telepedne le a Kassára érkező ukrán menekültek egy része
Ibos Emese
2022. 03. 22., k – 13:09

2022. március 22., kedd – 14:00
Friss ikon
Off

Törzs

Bár a menekültáradat az elmúlt napokban regisztrált számokat tekintve valamelyest normalizálódott az orosz megszállás kezdete óta, továbbra is emberek ezrei érkeznek Ukrajnából Szlovákiába. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint vasárnap összesen 823 férfi , 2274 nő és 1370 gyerek lépte át az államhatárt Ukrajna irányából. A menekültek közül mindannyian ideiglenes menedéket igényeltek. A háború elől menekülőket érkezésük után továbbra is többnyire autóbuszokkal, néhány esetben pedig vonatokkal szállítják tovább az ország különb öző részeire. Kassa megyében elsősorban a megyei önkormányzat valamennyi szabad férőhelyén találhatnak maguknak ideiglenes szálláshelyet, de olyan helyek is vannak, ahol a menekültek akár napokat, néhány szélsőséges esetben pedig heteket is eltölthetnek. Ilyen hely a bajutottak számára a Kassához közeli felsőtőkési Keresztelő János Koinónia evangélikus központ, melyben a háború kezdete óta már közel 130 menekültnek adtak szállást hosszabb-rövidebb időre.

Vannak, akik maradnak

„Mi már a háború kezdete előtt tudtuk, hogy baj van, hiszen az ukrán híradásokat figyelve egyértelmű volt, hogy nagyon sokan fognak elmenekülni Ukrajnából. Éppen ezért már a háború legelső napján kiürítettük a központi épületünk egyik szárnyát, melynek köszönhetően legalább 30 férőhellyel növeltük a kapacitásunkat. Jelenleg 37 anyuka és gyermeke, illetve egy 85 éves nő van elszállásolva nálunk. A legtöbbjük – csakúgy mint az összes többi központban – egy-egy éjszakát tölt nálunk, aztán továbbhaladnak valamelyik szomszédos országba. Bár a legtöbbjük valóban csak egy, maximálne két-három napot tölt el nálunk, voltak olyan családok, akik két hétig is itt maradtak. Egyre többen vannak olyanok is, akinek megtetszett a helyiek befogadókészsége, már munkát is találtak maguknak, ezért legszívesebben itt maradnának. Aki viszont továbbindul, annak igyekszünk a lehető legbiztonságosabb módon gondoskodni az utaztatásáról, de azokon je segítünk, akik itt maradnak. Az egyik társunk ma néhány asszonyt kórházi kivizsgálásra vitt, egy másik autóval pedig Kassára vittük az asszonyokat, ahol ideiglenes munkahelyeket szereztünk számukra. A gyerekek egy része továbbra is az ukrán oktatási rendszer által által működtetett online oktatásban részesül, de vannak olyan gyerekek is, akik hamarosan az itteni iskolákban fognak elhelyezkedni – azzal a feltétellel, hogy itt telepednek le” – közölte lapunkkal Bednarik.

Vasárnapi misék

A Kassához közeli evangélikus központban ideiglenesen megszállókról a 15 fős csapat a nap huszonnégy órájában gondoskodik. Főznek és mosnak a menekültekre, a gyerekeknek különféle foglalkozásokat tartanak, a főépülethez közeli csarnokban pedig délutánonként imaórákat, hétvégenként szent misét tartanak. „Annak ellenére, hogy egy evangélikus központ vagyunk és katolikus miséket tartunk, senkit sem kötelezünk a miséken vagy az imaórákon való részvételre. Mivel az ideérkezők zöme Kelet-Ukrajnából érkezett, legtöbbjük pravoszláv vallású, tiszteletben tartjuk a vallási hovatartozásukat. Ennek ellenére a legutóbbi vasárnapi misén közel húszan voltunk, nagy öröm volt látni azt, hogy ebbe a misébe a gyerekek is bekapcsolódtak. Ők a mi szomszédaink, és ők is olyan emberek, mint bárki más, de most leginkább ők azok, akik a segítségünkre szorulnak” – zárta Milan Bednarik.

Bevezető
KASSA/FELSŐTŐKÉS (VYŠNÝ KLÁTOV) |

A Kassához közeli Felsőtőkésen működő Keresztelő János Koinónia evangélikus központban eddig mintegy 130 menekültnek adtak idegilenes szállást az orosz invázió kezdete óta. Milan Bednarik katolikus atya, a központ vezetője szerint egyre több olyan ukrajnai menekülttel találkoznak, akik az ország keleti részében telepednének le.

Település / hely
KASSA/FELSŐTŐKÉS (VYŠNÝ KLÁTOV)

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Németi Róbert

Read More

Post Comment