Search by category:
Egyéb kategória

Eddig 270 ukrán gyereket helyeztek el Kassán

Eddig 270 ukrán gyereket helyeztek el Kassán
Németi Róbert
2022. 03. 31., cs – 15:37

2022. március 31., csütörtök – 17:13
Friss ikon
Off

Törzs

„A többi önkormányzattól eltérően a mi alapiskoláinkban és óvodáinkban egyelőre nem okoz problémát az Ukrajnából érkező gyerekek elhelyezése, elegendő férőhelyünk van” – mondta az oktatási osztály vezetője, hozzátéve, hogy az elmúlt években több kassai óvodában és alapiskolában bővítették a férőhelyek számát, ennek köszönhetően minden érdeklődő számára elegendő szabad hely van. Elmondása szerint megtörténhet, hogy egy adott iskola a kapacitása határára kerül, azonban ettől függetlenül más iskolát ajánlanak fel a gyerekeknek. A város fenntartása alatt működő alapiskolákban jelenleg 27 olyan üres osztály van, amelyekben mintegy 600 férőhelyet tudnak felkínálni, az óvodákban pedig hat osztály szabad, ami mintegy 130 férőhelyet jelent. „Ezek teljesen üres osztályok. Szükség esetén kizárólag ukrán gyerekek számára is tudnánk új osztályokat létrehozni” – tette hozzá Beáta Lopušniaková.

Növekvő érdeklődés 

Mint megtudtuk, keddig 24 kassai óvodába összesen 41 kicsit, 27 alapiskolában pedig összesen 230 Ukrajnából érkezett diákot vettek fel, viszont az ukrán gyerekek száma folyamatosan nő. A folyamatosan érkező menekültek – beleértve az iskolaköteles gyerekeket – miatt a múlt héthez képest mintegy negyedével növekedett a menekültek száma, ugyanakkor ukrajnai tanárok is jelentkeztek már, akiknek szintén a városi óvodában és iskolában kínálnak munkahelyet. Ha mégis úgy alakulna, hogy új férőhelyekre lenne szükség, a város előre kiválasztott tantermekben és épületekben helyezné el a gyerekeket. „Jelenleg nem foglalkozunk ezzel a lehetőséggel, mivel bőven van férőhelyünk és más olyan szabad épületünk, amit szinte azonnal fel tudunk használni ezekre a célokra” – zárta az osztályvezető.

Magyarok nincsenek

A városban működő két magyar iskola, a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola, valamint a Szakkay József Szakközépiskola vezetése szerint náluk egyelőre egyetlen Ukrajnából érkezett diákot sem helyeztek el. „Korábban, még a háború kirobbanása előtt volt egy kárpátaljai magyar iskolából érkezett diákunk, de őt időközben áthelyezték egy szlovák iskolába. Ezen kívül nem volt és nincs is más ukrajnai származású diákunk. Mivel iskolánk és a hozzá tartozó kollégium is a megyei önkormányzathoz tartozik, a kollégiumban összesen 30 férőhelyet különítettünk el a menekült családoknak. Míg a zavargások kirobbanása után szinte napi szinten váltották egymást az érkező családok, most már olyanok vannak elszállásolva, akiknek nincs hova menniük. Ők akár három hónapig is itt maradhatnak” – közölte lapunkkal Matej Éva, a Szakkay József Szakközépiskola igazgatója. Az iparihoz közeli Márai Sádnor gimnázium és alapiskolában sincsenek ukrán ajkú diákok. „Eddig a mi iskolánk iránt sem érdeklődtek” – közölte lapunkkal Csurkó Éva, a tanintézmény igazgatója.

Bevezető
Kassa |

A város és Kassa Megye Önkormányzata szerint a kassai óvodákban és iskolákban elegendő férőhely van, az Ukrajnából érkező kicsiket és diákokat is be tudják fogadni. Beáta Lopušniaková, a kassai magisztrátus oktatási osztályának vezetője szerint a háború kezdete óta mintegy 270 gyermeket helyeztek el a város valamelyik tanintézményében.

Település / hely
Kassa

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Németi Róbert

Read More

Post Comment