Search by category:
Egyéb kategória

Figyelmeztet a ŠÚKL: Véletlenül is túladagolhatja magát gyógyszerekkel. Erre ügyeljen!

Figyelmeztet a ŠÚKL: Véletlenül is túladagolhatja magát gyógyszerekkel. Erre ügyeljen!
Balaskó Réka
2022. 04. 16., szo – 14:04

2022. április 16., szombat – 14:16
Friss ikon
Off

Törzs

„A fájdalomtól vagy a láztól való gyors megszabadulás érdekében a betegek gyakran különböző gyártóktól származó, de ugyanazon hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek kombinációját veszik be” – írja az ügynökség.

Az ilyen esetekben előforduló véletlen túladagolások nem kívánt tüneteket okozhatnak, és bizonyos esetekben a beteg egészsége vagy élete is veszélybe kerülhet. „Súlyosabb következményekkel járhat a vényköteles gyógyszerekkel való túladagolás” – tette hozzá a ŠÚK.

Az ügynökség szerint az ilyen túladagolások legtöbbször a paracetamol hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekkel kapcsolatban fordulnak elő. A ŠÚKL azt ajánlja, hogy a páciensek figyelmesen olvassák el a gyógyszereken feltüntetett hatóanyagok mennyiségét illetve típusát, valamint a gyógyszerek helyes alkalmazásáról vagy kombinálásáról konzultáljanak kezelőorvosukkal vagy gyógyszerészükkel.

Bevezető

A gyógyszer-túladagolás tudtán kívül is bekövetkezhet, legtöbbször azonos hatóanyagú gyógyszerek szedése okozza – figyelmeztet a közösségi hálón az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL).

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment