Search by category:
Egyéb kategória

Fico mentelmi jogának megvonásáról vitázik a parlament

Fico mentelmi jogának megvonásáról vitázik a parlament
Bugár Anna
2022. 04. 28., cs – 11:44

2022. április 28., csütörtök – 12:06
Friss ikon
Off

Törzs

Anna Andrejuvová (OĽaNO), a mentelmi bizottság elnöke csütörtök reggel ismertette a határozatot, melyet szerda este hagytak jóvá miután Ladislav Masár, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) főügyész által megbízott ügyésze, valamint Fico jogi képviselői tájékoztatták a testület tagjait. Az ellenzéki képviselők és Fico sem vett részt az ülésen, a jelen lévő 10 képviselőből 8-an támogatták a képviselő kiadását a rendőrségnek, a Sme rodina két politikusa tartózkodott.

A csütörtöki vita kezdetén az ellenzéki politikusok javasolták, hogy titkos szavazással döntsenek a Smer elnökének mentelmi jogáról – erre azonban a képviselőknek még rá kell bólintaniuk. Írásban 35 képviselő kért szót, főként a Smer és az ellenzéki pártok képviselői kapcsolódnak be aktívan a vitába. Elsőként Anna Zemanová (SaS) frakcióvezető szólalt fel, beszédét végig feszültség kísérte. Kijelentette, Fico gyáván viselkedik. „A volt kormányfő nem védett faj” – jelentette ki, majd hozzátette: „A háromszoros kormányfő sem élvezhet privilégiomokat, ugyanolyan jogai vannak, mint bármely állampolgárnak”. Hangsúlyozta, a parlament nem bíróság, a képviselők arról szavaznak, szabad kezet adnak-e az igazságszolgáltatásnak. Felszólította Ficót, hogy vállalja a felelősséget a tetteiért. „Mitől fél, ha ártatlan?” – kérdezte. Zemanová arra is kíváncsi volt, ügyvédként Fico mit javasolna kliensének, ha a helyében lenne – menekülést más országba vagy szembenézést az igazságszolgáltatással. Felszólította az egykori miniszterelnököt, hogy ne bújjon a képviselőket illető mentelmi jog mögé.

Kokain… hülye… náci…”

A Smer képviselőit sikerült kiprovokálnia, Fico bekiabálta, hogy „kokaint szívott-e”. Jana Vaľová (Smer) szintén ingerülten tiltakozott. Zemanová leszögezte, fontosnak tartja, hogy az eljárás „az utolsó pontig” a törvénynek megfelelőlen haladjon. Az SaS frakcióvezetőjére szinte azonnal több mint egy tucat képviselő akart reagálni, végül 24-en fűztek kommentárt Zemanová beszédéhez. Ľuboš Blaha (Smer) „utolsó fasisztának és nácinak” nevezte Zemanovát, illetve a koalíciót, akik szerinte tönkre akarják tenni az ellenzéket.

„Be van állva, mit tolt, kokaint?” – kiáltotta Robert Fico Anna Zemanová képviselőnek

A parlamentben ma arról tárgyalnak, hogy kiadják-e Robert Ficót a rendőrségnek. 

Štefan Kuffa (ĽSNS párt listáján került a parlamentbe) arra kérte a képviselőket, ne támogassák Fico kiadását. Úgy véli, a parlamenti képviselők státusza az elmúlt években nagyon meggyengült. Figyelmeztetett, olyan folyamat indulhat el, amely leőröli a többi képviselőt is. Andrej Stančík (OĽaNO) kijelentette, „arról döntünk Fico egyszerű vagy felsőbbrendű ember”. Fico hülyének nevezte Zemanovát, majd elmondta, a Smer soha nem állt az igazságszolgáltatás útjába, de nem futamodnak meg, s harcolni fognak. „Az egyetlen céljuk az ellenzéki politikusok bezárása, a mandátumuk megvonása” – tette hozzá. Megjegyezte, a parlamenti képviselők már nem rendelkeznek büntetőjogi mentességgel, Zemanová pedig a mentelmi jogról szóló kijelentésével félrevezeti Szlovákia polgárait. A koalíciós képviselő végül röviden válaszolt a képviselőknek. Azt mondta, a Smer tagjai attól félnek, ha Fico börtönbe kerül énekelni fog a gaztettekről.

A Smer küzd

A Smer frakció álláspontját Blaha adta elő, a beszédét azonban fel kellett függeszteni Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter leváltásáról szóló szavazás miatt. A párt tagjai bejelentkeztek a vitába, aktívan élnek a 2 perces rendelkezésükre álló idővel, amelyet az egyes felszólalások után használhatnak fel tényszerű megjegyzésekre. Blaha az SaS és az OĽaNO tagjainak iskolai végzettségét boncolgatta – gúnyos megjegyzésekkel illette a képviselőket viccet csinálva a taxisokból, kertészekből és cukrászokból. Ezt követően a Gestapóhoz hasonlította a Nemezeti Bűnüldözési Ügynökséget (NAKA), majd állította, a koalíció likvidálni akarják az ellenzéket. Blaha a tőle már megszokott szótárt használta, főnökét védelmezte, miközben a koalíciós pártok képviselőit szidta. 

A vita feltehetően elhúzódik, csütörtökön 2 órától a képviselők kérdéseket intézhetnek a kormány tagjaihoz, így a vita legkorábban 3 órakor folytatódhat. Pénteken általában kora délután véget ér az ülés, hétfőn pedig nem tárgyal a parlament, így valószínűleg kedden folytatódik Fico ügyének megvitatása. Az ügyészség azzal indokolta Fico előzetes letartóztatását, hogy fennál a veszélye a tanúk és szakértők befolyásolásának. Felmerül a kérdés, a hosszadalmas folyamatra való tekintettel mennyire lesz megalapozott jövő héten Fico vizsgálati fogságba helyezése. Marián Kotleba, az ĽSNS elnöke jelezte, pártja nem támogatja Fico kiadását. Hasonló magatartás várható a szélsőséges Republika képviselőitől. Milan Uhrík, a párt elnöke elmondta, nem vonják kétségbe Fico meggyanúsítását, a rendőrség azonban bűnösségét úgy is bizonyíthatja, hogy Fico szabadlábon van.

Bevezető

A parlament mandátumvizsgáló és mentelmi bizottsága Robert Fico (Smer) volt kormányfő mentelmi jogának megvonását javasolja. A határozatról csütörtök reggel kezdtek tárgyalni a képviselők, a szavazásra feltehetően csak jövő héten kerül sor.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment