Search by category:
Egyéb kategória

Élbolyban az inflációnk

Élbolyban az inflációnk
Molnár Iván
2022. 05. 02., h – 11:46

2022. május 2., hétfő – 15:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az Eurostat szerint Szlovákiában az elmúlt egy évben 10,9 százalékkal nőttek az árak. Ennél nagyobb árugrást csak Észtországban (19%), Litvániában (16,6%), Lettországban (13,2%) és Hollandiában (11,2%) mértek. Németországban ugyanez 7,8, Ausztriában 7,2, Olaszországban 6,6, Franciaországban pedig csupán 5,4 százalék volt.

Az infláció megugrásához Európa-szerte az üzemanyagok és az élelmiszerek drágulása járult hozzá a legnagyobb mértékben.

„Az élelmiszerárak a vártnál is gyorsabban nőttek, ami a világpiaci problémákkal (kedvezőtlen időjárás, ellátási gondok, katonai konfliktusok, szankciók miatt korlátozott kínálat), és a növekvő energiaköltségekkel magyarázható”

– mondta el lapunknak Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. A portfolio.hu elemzése szerint a most közölt adatok megerősítik azt a képet, hogy az eurózóna gazdaságát egyszerre sújtja a magas infláció és a lassuló gazdasági növekedés. Ilyen környezetben az Európai Központi Banknak (EKB) is mérlegelnie kell, hogy a gazdaság lassulását, vagy inkább az inflációt szeretné megfékezni. Az EKB a magas infláció miatt már leállította a pandémiás eszközvásárlási programját, és júniusra a másik, kisebb összegű eszközvásárlási programot is kivezetheti. Amennyiben ez megtörténik, kamatemelésre is sor kerülhet.

Bevezető
Pozsony |

Az eurózóna országai közül idén áprilisban Szlovákia könyvelhette el az ötödik legmagasabb inflációt – derül ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat előzetes becsléséből.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment