Search by category:
Egyéb kategória

Gyermek-kardiocentrum – Több ezer gyermek életét mentette már meg

Gyermek-kardiocentrum – Több ezer gyermek életét mentette már meg
Mészáros Richárd
2022. 05. 14., szo – 15:31

2022. május 16., hétfő – 09:05
Friss ikon
Off

Törzs

1992-ben Szlovákiában elsőként itt végeztek el gyerekeken olyan műtétet, amikor a szívet a szervezeten kívüli mechanikusan működtették. „Más beavatkozást is itt végeztek Szlovákiában először: például 1998-ban az első gyermek-szívátültetést” – mondja Dr. Martin Záhorec, a Gyermek-kardiocentrum osztályvezető főorvosa.

„Fordulópontot jelentett a 2008-as év, amikor sikerül gyermekeknél elindítani a katéter ablációs programot. Ezzel a beavatkozással a gyerekek többség teljesen meggyógyult. Az elmúlt 14 évben 500 ablációt hajtottunk végre, s a legkisebb beteg mindössze két hónapos volt” – mondta dr. Viera Illíková osztályvezető főorvos. Az innovatív munka a központ legnagyobb erőssége, akárcsak a gyermek- és főleg újszülött-szívsebészet, az intenzív gyógyászat, a szívritmuszavar diagnosztizálása és kezelése és a fejlett ábrázoló módszerek alkalmazása.

A múlt év februárjában a gyermek-kardiocentrum új, korszerű épületbe költözött. „Az új pavilonban, ami a szívés érrendszeri betegségek nemzeti intézetének része, minden korcsoport számára sikerült megteremteni a kardiovaszkuláris gyógyászat feltételeit. Reméljük, hogy a jövőben is reményt tudunk adni a gyerekeknek és családjaiknak” – tette hozzá dr. Martin Záhorec.

Bevezető

A maga nemében egyedülálló specializált munkahely, amely a vele született és szerzett szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő gyerekekről gondoskodik. Most ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. Ez alatt az idő alatt csaknem 20 ezer szívműtétet és katéteres beavatkozást hajtottak ott végre. Az amerikai gyermekkórházak segítségével és velük együttműködve egyedülálló, progresszív diagnosztikai és gyógymódokat honosítottak meg Szlovákiában. A Gyermek-kardiocentrum Szlovákiában jelenleg a legmodernebb egészségügyi intézmények egyike, amelyben évente több ezer kis beteg fordul meg.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kovács Ilona

Read More

Post Comment