Search by category:
Egyéb kategória

Mi okozza a gombócérzést a torokban?

Mi okozza a gombócérzést a torokban?
Mészáros Richárd
2022. 05. 14., szo – 15:34

2022. május 15., vasárnap – 11:00
Friss ikon
Off

Törzs

A gombócérzésként definiált tünet rendkívül változatos lehet, akár ugyanaz a beteg is képes az idő múlásával mind az intenzitását, mind pedig a karakterét illetően eltérően jellemezni a panaszait. „Mintha hajszál lenne a torkomban, vagy egy kis ételdarab akadt volna meg a garat környékén.” Feszülő, kaparó érzésként, duzzanatként is sokan jellemzik a fájdalommal nem járó „gombócot” a torokban. A kellemetlen érzéstől a betegek gyakori nyeléssel, torokköszörüléssel igyekeznek megszabadulni. A rendszeres krákogás miatt a hangszalagokon kialakuló elváltozások tartós rekedtséghez vezethetnek.

A kivizsgálás során az orvos elsőként kizárja a rosszindulatú daganat esélyét. Erre utalhat, ha a gombócérzés mellett például nehéz nyelés, gyakori félrenyelés, fogyás, véres köpet, tartós rekedtség is fennáll. A fül-orr-gégészeti vizsgálat során többek között áttekintik a gége, garat, hangszalagok, mandulák és nyaki nyirokcsomók állapotát. A vizsgálat egyéb szervi elváltozásokat is felfedhet. Ha a gombócérzés valamilyen gyulladásos folyamat szövődményeként jelentkezik: garat-, mandulagyulladás, krónikus arcüreggyulladás, de hátsó garatfali csorgás miatt is érzékenyebb lehet a garatnyálkahártya.

Ha itt nem látható elváltozás, akkor az egyik leggyakoribb kiváltó ok a túlzott gyomorsav-termelődés, ami savcsökkentő készítményekkel kezelhető.

A nyelőcső motoros rendellenességei is okozhatják a tüneteket, ilyenkor gyakran társul nyelési nehézség is a gombócérzés mellé. A pajzsmirigybetegségek tüneteként is gyakran jelentkezik ilyen panasz, így érdemes ebbe az irányba is vizsgálódni, különösen, ha fáradékonyság, idegesség, hízás vagy fogyás, hajhullás, bőrszárazság is jelentkezik.

A helytelen beszédtechnika, feszes nyakizomzat következtében is kialakulhat a globus érzés, főként olyan betegeknél, akik a hangjukat munkaeszközként használják. Az elmúlt időszakban sokakat megviselt a tartós stressz, bizonytalanság és nyugtalanság. A stresszkezelési technikák elsajátítása, esetleg pszichológus segítsége is megoldást jelenthet ebben a helyzetben. A torok- és a hangszalagok izomzatának megfelelő használata, lazítása beszéd- és hangterápia segítségével megtanulható, így ez is hatékony segítség lehet a gombócérzés elmulasztásához.

(doktorgo)

Bevezető

A betegek számára nehezen definiálható, zavaró érzés akár komoly egészségi problémákra is figyelmeztethet.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment