Search by category:
Egyéb kategória

Igor Matovič pirruszi győzelme

Igor Matovič pirruszi győzelme
Kulcsár Péter
2022. 05. 19., cs – 18:36

2022. május 20., péntek – 08:02
Friss ikon
Off

Törzs

Sok politikai elemző alig tudott felocsúdni a meglepetéstől a hír hallatára, hiszen erről a tervezetről a kormánykoalíció – elsősorban a szájkaratézó Matovič és a kollégájának elképzeléseivel szembeni szakmai kifogásait hangoztató Sulík – több mint három hónapig civakodott. Aztán a múlt héten a pénzügyi tárca vezetője magánakcióba kezdett. Először a Slovnaft vezetőinek lebegtette meg a cégükre ideiglenesen, legfeljebb 2024 végéig kivetendő különadót, amelyet azzal indokolt, hogy a szlovákiai finomító jelenleg olcsóbban vásárolja az orosz kőolajat a világpiaci árnál. A miniszter tudomásukra hozta: ha a kieső nyereségük pótlására drágítanák a termékeiket, akkor a minisztérium a benzinre és a gázolajra hatósági árat állapít meg. Azóta ez a sarc a segélycsomaggal együtt szintén a parlament elég került. A Slovnaftnál viszont ellenőrzés céljával megjelentek a gazdasági versenyhivatal emberei.

A Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke pedig korábbi fogadkozásai ellenére a kormányülésen nem vétózott, csak nemmel szavazott, pártbeli társaihoz hasonlóan. Ha a pozsonyi törvényhozás elfogadja a szociális csomagot, akkor még az idén, majd pedig jövőre is növelik a családi pótlékot és az adóbónuszt, az iskolások pedig a következő évtől havi ötveneurós utalványt kapnak szabadidős tevékenységükre, elsősorban a szakkörök működésének finanszírozására. A javasolt intézkedések a gyermekes családokat segíthetik, amit csak helyeselni lehet.

Ennek ellenére a tervezet nagy hibája, hogy nem célzott támogatást ígér. Például a tehetőseknek aligha van szükségük a jelenleginél több családi pótlékra. Ezt a pénzt a szegénységben élők nagyobb támogatására lehetett volna fordítani. A pénzügyminiszter egyébként többször szinte szó szerint idézte a magyar kormány családpolitikai érveit, azt viszont elhallgatta, hogy a budapesti kabinet az idén nyolc százalékkal emelte az ottani nyugdíjakat is. Nálunk viszont alig két százalékkal kap többet ez a réteg, és előrehozzák a 13. nyugdíj kifizetését. A tárcavezető a különadó kapcsán nacionalista húrokat is pengetett, amikor azt hangoztatta, hogy hazaárulással érhet fel, ha a szlovák kormány a Slovnaft nyereségéből a Mol-csoportban tömörülő magyarországi oligarcháit hizlalná. Az érintett cég közleménye szerint az árképzésük továbbra is a világpiaci helyzethez igazodik. Nem mellékes az sem, hogy a javaslat beterjesztője újabban nem óhajtja a száz leggazdagabb szlovák cég profitját megcsapolni, s nem növelné az alkohol és a szerencsejátékok adóit. Ezekkel az engedményekkel alighanem sikerült a szerdai kormányülésen puhítani az SaS álláspontján.

Mindezek után még indokoltabb az a kérdés, vajon a pénzügyminiszter milyen forrásból teremti elő a segélycsomag költségeire szükséges, évi egymilliárd körüli összeget. Erre szerdán eléggé zavaros választ adott. Lekezelően nyilatkozott a megyei és a helyi önkormányzatok felháborodásáról. Ugyanis az adóbónusz tervezett módosítása miatt központi forrásból már a második fél évben kevesebb pénzhez jutnának, jövőre ez a kiesés legalább 600 millióra rúgna, amivel ellehetetlenítenék az önkormányzatok munkáját. Pedig az áremelkedések miatt már most is súlyos anyagi gondokkal szembesülnek. Nem véletlenül hirdettek sztrájkkészültséget, mert újabb terheket már képtelenek elviselni.

Matovič tervezete a semminél nyilván több, ám korántsem olyan tökéletes, ahogy ő hirdette, mert sokan kimaradtak abból a bizonyos szociális hálóból. Ami az esetleges módosítások ellenére is további elégedetlenséget okozhat az amúgy is feszült társadalmi légkörben.

Bevezető

Tegnapelőtt kisebbfajta csoda történt a szlovák kormány ülésén. A kabinet ugyanis többségi szavazással végre elfogadta a szociális segélycsomagot. Méghozzá a pénzügyminiszter, nem pedig Richard Sulík gazdasági tárcavezető tervezetét. Egyúttal felkérték a parlamenti képviselőket, hogy a javaslatot gyorsított eljárásban tárgyalják meg és hagyják jóvá.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szilvássy József

Read More

Post Comment