Search by category:
Egyéb kategória

Fát ültettek és emléktáblát is avattak a békefutás résztvevői Párkányban

Párkány |

Komárom után Párkányban is megálltak a nemzetközi békefutás részvevői. Kedden délután fát ültettek a városi parkban, szerda reggel pedig egy emléktáblát lepleztek le a Mária Valéria híd szlovákiai hídfőjénél.

A béke, a barátság, a nemzetek és emberek közti szolidaritás és megértés volt a mottója és lényege a nemzetközi békefutásnak, melynek komáromi megállója után idén Párkány és a Mária Valéria híd volt a kiemelt helyszíne.  Az idei nemzetközi váltófutás a Duna mentén halad, a Fekete-erdőtől a Duna-deltáig vezet. A fáklya, amelyet a stafétában egymást váltó futók visznek tovább, a szeretetet a harmóniát és a békét jelképezi. Idén ukrajnai, lengyel, cseh és brazil résztvevőkkel is találkozhattunk a nemzetközi csapatban. Párkányba kedden délután öt órakor érkeztek, Eugen Szabó polgármester és a sportszerető közönség a korzón fogadta őket, akik szintén kezükbe vehették a fáklyát. A becses vendégeket a vasútállomási sortól illetve a Comenius utcától hazai, párkányi hosszútávfutók is elkísérték, ők is csatlakoztak a nemes kezdeményezéshez.

Faültetés, táblaavató

A futók kedden délután a város emlékparkjában egy fácskát is elültettek a békéért. Szerdán reggel pedig a Mária Valéria híd párkányi hídfőjénél emléktáblát is avattak az esemény alkalmából. Mint az az emléktábla-avatáson elhangzott, a Mária Valéria híd embereket, nemzeteket köt össze, a híd maga a béke és az összetartozás jelképe, épp ezért mostantól a futás szervezői azok közé a világhírű helyek közé sorolják, ahol ez a rendezvényt már megtartották. Az ünnepség után az égő fáklyás futás mezőnye Párkányból Esztergomba indult, ahol szintén elhelyeztek egy emléktáblát.

A Békefutás a világ legnagyobb égő fáklyás váltófutása. Az alapító, Sri Chinmoy, sportoló, filozófus és művész 1987-ben indította útjára a kezdeményezést. A Békefutás küldetése, hogy áthidalja a nemzetek közötti kulturális és vallási határokat, illetve saját belső határaink átlépése. Megalakulásától számítva már több mint 140 nemzet kapcsolódott bele. A futás fennállása alatt a fáklya a világ minden szegletébe eljutott, és többek között olyan személyek is tartották, mint Ferenc pápa, II. János Pál pápa, Teréz anya, Michal Kováč köztársasági elnök, Peter Dvorský. 

Read More

Post Comment