Search by category:
Egyéb kategória

38 milliárd eurót különít el a kormány a hadsereg és a védelem megerősítésére

Pozsony |

A parlament jóváhagyta azt a fejlesztési tervet, amely a védelmi kiadások gyorsabb növelését szorgalmazza.

Tekintettel Oroszország Ukrajna ellen indított inváziójára és a hosszú távú NATO-célok elmaradásának fokozott kockázatára, elengedhetetlen a védelmi kiadások növekedési ütemének felgyorsítása, és a tervezett 2024 helyett már idén el kell érni a GDP két százalékát – áll a védelmi minisztérium 2035-ig szóló fejlesztési tervében.

Az elkövetkező tizenhárom évben a megfelelő kapacitás kiépítésére összesen 38 milliárd euróra lesz szükség. Amennyiben nem tudják elkülöníteni ezeket a forrásokat, akkor komoly csorbát szenvedhet Szlovákia védelme.

Első körben 2024-ig a tárca komoly haderőfejlesztési projekteket fog végrehajtani: kiépíti a szükséges infrastruktúrát, valamint hadianyagot biztosít az itthoni és külföldön szolgáló katonáknak.

Ezenkívül 152 lánctalpas páncélozott járművet, 76 darab 8×8-as katonai gépkocsit szereznek majd be, illetve a légi bázisokat is bővitik, méghozzá úgy, hogy tudják fogadni az F-16-os vadászgépeket.

2026-ig a kötelezettségvállalás teljesítéséhez korszerű felszerelések vásárlására és a hivatásos katonák számának növelésére lesz szükség, 2035-ra pedig el kell érni, hogy a GDP legalább két százalékát honvédelemre fordítsák.

Read More

Post Comment