Search by category:
Egyéb kategória

Holnap szavazhatnak újra az inflációs segélyről

Pozsony |

Kezdetét vette az államfő által megvétózott inflációellenes csomag újratárgyalása a parlamentben. A keddi ülés során bebizonyosodott, továbbra sincs megegyezés a koalícióban, a jogszabály újonnani elfogadása pedig néhány vokson múlhat.

gor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter családtámogatási javaslatának története az utolsó felvonáshoz érkezett – ma kiderül, mi lesz az 1,3 milliárd eurós törvénycsomag sorsa. Az elnök által visszautalt törvényeket általában az ülés első pontjaként tárgyalják a képviselők, az OĽaNO párt kérésére azonban múlt héten elhalasztották az inflációs csomagról szóló vitát. Juraj Šeliga (Za ľudí) ezt követően megerősítette, a koalíció nem rendelkezik 76 szavazattal – az SaS továbbra is elutasítja a javaslatot, a Za ľudí politikusai pedig tiszteletben tartják Zuzana Čaputová államfő kifogásait, s nem támogatják a vétó megtörését. Hasonló álláspontot képvisel az OĽaNO néhány képviselője, akik elfogadhatatlannak tartják, hogy a fasiszta párt listáján mandátumot szerző politikusok szavazataival hagyják jóvá a törvénycsomagot. Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő és a párt vezetése egyaránt igyekeztek meggyőzni a frakció tagjait a tervezet támogatásáról. Sajtóinformációk szerint az OĽaNO pártelnökének sikerült elegendő szavazatot biztosítania, további részletek azonban feltehetően csak a szerdai szavazás után kerülnek nyilvánosságra.

Liberális ellenállás

A javaslatról kedden délután nyitották meg a vitát a parlamentben, írásban öt képviselő kért szót. Elsőként Marián Viskupič (SaS) szólalt fel, beszédében Matovičot és a gyorsított eljárást kritizálta. Hangsúlyozta, a pénzügyminiszter egymással szembe állította a családokat és azokat, akiknek nincsenek gyerekeik. Hozzátette, fontosnak tartják a célzott támogatást, a társdalom megosztását azonban elfogadhatatlannak tartja. „Fontos segíteni mindenkinek, akinek szüksége van a segítségre” – mondta. A gyorsított törvényhozási folyamattal kapcsolatban megjegyezte, a hagyományos jogalkotási folyamat mellőzésével az egész szakmai közösséget megkerülték. Az SaS párt tagjai ismét felszólították a törvényhozókat, ne támogassák a vétó megtörését. Jana Bittó Cigániková úgy véli, a szakkörökre szánt 500 millió eurót sokkal jobban fel lehetne használni az oktatásban és az egészségügyben egyaránt. Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter a Markíza műsorában kijelentette, kompromisszumot javasoltak – 2023 szeptemberétől 20–30 euróval támogatnák a gyerekek délutáni tevékenységét. Ez az elképzelés azonban nem lelt támogatásra.

Gyimesi György (OĽaNO) a törvénycsomag jóváhagyására buzdította a képviselőket, felszólalásában azzal érvelt, az intézkedés hozzájárul a házasságkötések számának emelkedéséhez, illetve több „hagyományos család” jön majd létre. A családok mellett pártfőnökét is védelmébe vette, akit véleménye szerint igazságtalanul bíráltak a vita során. Matovič, a törvénycsomag kidolgozója ezúttal nem vett részt a parlamenti ülésén, legutóbb viszont aktívan bekapcsolódott az inflációs csomagról szóló vitába.

Béke Matovič nélkül

A Sme rodina képviselői megismételték, készen állnak így vagy úgy megszavazni az inflációs csomagot. A jogszabály kapcsán megjegyezték, a prioritás az, hogy a segély minél korábban eljusson az emberekhez – tekintet nélkül arra, a vétó megtörésével vagy annak elfogadásával sikerül-e ezt teljesíteni.

A parlamentben hiába keresték a közös nevezőt a kormánypártok, nem sikerült megtalálni. A koalíciós kapcsolatokat azonban úgy tűnik, sikerült helyreállítani. Boris Kollár (Sme rodina) hétfőn találkozót kezdeményezett Hegerrel és Richard Sulíkkal (SaS). A házelnök megerősítette, Matovič nem vett részt a találkozón, amit azzal indokolt, eredményt akartak elérni, s szerettek volna továbblépni. Hozzátette, a Sulík és Matovič közti ellenségeskedés miatt talán már csak elvből sem egyeztek volna meg, ha mindketten jelen vannak. Kiemelte, nem Matovič háta mögött tárgyaltak, ő is tudott az egyeztetésről. „A kormánykoalíció stabilitása és jó működése iránti közös érdekünk vezetett el bennünket” – mondta Heger a sikeres tárgyalásra utalva. Leszögezte, ez a közös érdek továbbra is segít a nézeteltérések és a súlyos társadalmi problémák megoldásában. „Ezt bizonyítja az SaS párt képviselőinek visszatérése a koalíciós tárgyalásokra, amit helyes és elengedhetetlen lépésnek tartok” – tette hozzá a kormányfő.

(TASR, Denník N)

Read More

Post Comment