Search by category:
Egyéb kategória

Német nagykövetség: a szlovákiai kisebbségek kérdése figyelmet érdemel

Komárom |

Komáromot és Dunaszerdahelyet is felkereste a héten Németország és Franciaország szlovákiai nagyköveteinek párosa. A témák között felmerültek a magyar kisebbség helyzete és problémái, valamint a magyar állam szlovákiai ingatlanvásárlásai is.

Barbara Wolf német és Pascal Le Deunff francia nagykövetek helyi magyar köztisztviselőkkel – köztük Keszegh Béla komáromi és Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármesterekkel –, valamint az oktatás, a média és a civil szféra képviselőivel találkoztak. Mindkét külképviseletet megkerestük a látogatás után, ám cikkünk megjelenéséig csak a német válaszolt a kérdéseinkre.

A szlovákiai kisebbségek – ebben az esetben a magyar nyelvű kisebbség – kérdése figyelmet érdemel. Szlovákiai európai partnereinek, s nekünk, Szlovákiában akkreditált diplomatáknak az a szerepe, hogy belátást nyerjenek és mélyebben megértsék az ország különféle régióinak helyzetét és a benne zajló politikai folyamatokat”

közölte lapunkkal Michaela Vita, a német nagykövetség sajtó- és kulturális osztályának munkatársa. Összegzése szerint a régió jelenlegi politikai és gazdasági helyzetéről, a magyar kisebbség politikai képviseletéről, illetve az oktatást érő kihívásokról, a határon átnyúló együttműködésről és az Európai Unió szerepéről beszéltek a vendéglátóikkal.

Keszegh Béla az Új Szónak elmondta, azt is áttekintették, hogy a környéken mely német és a francia befektetők vannak jelen. Beszélgettek továbbá a szükséges infrastrukturális fejlesztésekről, amelyekkel a régió alulfejlettségét lehetne kezelni, illetve az uniós támogatások hatékonyságáról is. Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója lapunknak kifejtette, a két nagykövetet érdekelte a szlovák nyelvoktatás, valamint a magyar tannyelvű iskolákat nyomasztó gondok, így például a sok intézménynek problémát okozó alacsony diáklétszám.

A témák között tudomásunk szerint szerepeltek a magyar kormány ingatlanvásárlási ügyei is, amelyek ismét a szlovák közvélemény érdeklődésének középpontjába kerültek. Mindkét nagykövetséget külön megkérdeztünk erről, ám még az utóbb válaszoló német külképviselet sem reagált az erre vonatkozó kérdésünkre.

„Elmondtam nekik, hogy minden támogatásnak örülünk. A szlovák kulturális minisztérium többször meg volt szólítva. Nem éltek a lehetőséggel, s ha nem ők, akkor más. Mindenkit szívesen látunk, aki segít a városnak”

– mondta lapunknak Keszegh, utalva a komáromi volt poliklinika épületének esetére, amelyet végül a magyar államhoz kötődő vállalat vásárolt meg.

Read More

Post Comment