Search by category:
Egyéb kategória

Júliusi menü. RECEPTEK

Nem szívesen töltünk ilyenkor hosszadalmas időt a tűzhely mellett. A legjobb, ha hideg, könnyű finomságok kerülnek az asztalra

25 perc
Zöld gazpacho

Hozzávalók: 2 zöldpaprika, 1 kígyóuborka, 1 újhagyma, 10 dl kefir, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor kapor, só és bors ízlés szerint, 2 lime leve.

A zöldségeket egészen apró kockákra vágjuk. Erős teljesítményű robot- vagy turmixgépbe tesszük a kefirt, majd hozzá az összes zöldséget, végül a finomra aprított petrezselymet és kaprot. Sózzuk, borsozzuk. Teljesen simára pürésítjük, ekkor adjuk hozzá ízlés szerint a lime-levet. Ha teljesen sima állagú levest szeretnénk, leszűrjük (ez elhagyható). Behűtjük, jéghidegen, újhagyma zöldjével megszórva, olívaolajjal meglocsolva kínáljuk.

 

80 perc
Töltött paprika

Hozzávalók: 400 g darált sertéshús, 1 közepes fej vöröshagyma, 120 g rizs, 2,5 kk. só, 1 kk. fekete bors, 2 ek. olívaolaj, 8 tv paprika, 10 dl passzírozott paradicsom, 4 ek. cukor.

A rizst félig megfőzzük. Az apróra vágott hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük. Egy tálban összekeverjük a darált húst a rizzsel, hozzáadjuk a hagymát, sóval, borssal ízesítjük, alaposan összedolgozzuk. A megtisztított paprikák végét levágjuk, magházukat és az ereket eltávolítjuk, majd mindegyiket lazán megtöltjük a húsos egyveleggel. A paprikákat egymás mellé egy jókora fazékba fektetjük, annyi forró vizet öntünk rá, hogy épp ellepje. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és lefedve közepesnél kissé gyengébb lángon puhára pároljuk. Rántással sűrítjük a mártást, ízlés szerint cukorral ízesítjük, és még 10-15 percig alacsony lángon főzzük.

30 perc
Sajttal töltött gomba

Hozzávalók: 8 darab gombafej (portobello), 30 g vaj, 100 g krémsajt, 2 gerezd fokhagyma, 100 g feta, só és bors, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 marék petrezselyemzöld.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A gombafejeket tisztítsuk meg, vékonyan kenjük meg olvasztott vajjal, majd süssük 10 percig egy sütőpapírral letakart tepsin. A krémsajtot keverjük össze a szétnyomott fokhagymával, a morzsolt fetával vagy a lereszelt mozzarellával, sózzuk, borsozzuk. Töltsük bele a gombafejekbe a krémet, szórjunk a tetejükre egy leheletnyi zsemlemorzsát, süssük további 10 percig őket. Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

45 perc
Gyümölcsös kosárkák

Hozzávalók: 300 g finomliszt, 200 g vaj, 100 g porcukor, 1 tojássárgája, 1/2 citrom héja, 1 ek. napraforgóolaj. A vaníliás krémhez:1 cs. vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 5 ek. porcukor, 50 g vaj.

Egy nagy tálban a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, belereszeljük a citrom héját, és a tésztát gyorsan összedolgozzuk. Tegyük a hűtőbe pihenni egy órára, de legalább 30 percre.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Nyújtsuk ki a tésztát, szaggassuk ki kör formákra, ezekkel béleljük ki a kosárkákat, és 15–20 perc alatt süssük meg. A krémhez keverjük el a pudingport a porcukorral, majd csomómentesre eresszük fel a tejjel, és főzzük sűrűre. Tegyük félre hűlni, néha keverjük meg, s amikor már csak éppen langyos, dolgozzuk hozzá a margarint. Ezzel a krémmel töltsük meg a kihűlt kosarakat, és díszítsük gyümölccsel.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/29. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Read More

Post Comment