Search by category:
Egyéb kategória

Hányan lehetnek fertőzöttek az országban?

Pozsony |

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adatai alapján az utóbbi hetekben jelentősen megugrott a napi fertőzöttek száma, de a járványügyi elemzők szerint valójában nagyságrendekkel több lehet a beteg, mint ahányan a hivatalos statisztikákban szerepelnek.

A koronavírus-járvány újabb hulláma váratlan módon a nyár közepén visszatért az országba, de ezt a lakosság most már kevésbé érzékeli. Ennek oka az egészségügyi minisztérium módosított tesztelési stratégiája. A korábbi hullámok idején ugyanis több tucat tesztelési pont működött, így a naponta elvégzett PCR-tesztek száma meghaladta a harmincezret, és olyan is előfordult, hogy az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma megközelítette a húszezret.

Szerdán 35 106 PCR teszt készült, amiből 20 160 lett pozitiv, ami azt jelenti, hogy a pozitivitás továbbra is nagyon magas, 57,42 százalékos.

Szerdán (február 9.) 35 106 PCR-tesztet végeztek Szlovákiában, és újabb 20 160 koronavírus-fertőzöttet találtak. 26 ember belehalt a betegségbe. Erről a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) tájékoztatott a covid-19.nczisk.sk weboldalon.

A pozitív PCR-teszttel azonosítottak majdnem 61 százaléka oltatlan. „A legtöbb fertőzött Zsolna, a legkevesebb Kassa megyében van – tájékoztatott Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője. Antigénteszttel 2982 fertőzöttet azonosítottak, mintegy 58 százalékuk nem volt beoltva

A kórházak jelenleg 2009 koronavírus-fertőzött pácienst látnak el, 234-en vannak intenzív osztályon, 96-an szorulnak gépi lélegeztetésre. A kórházi ápolásra szoruló betegek majdnem 72 százaléka nincs beoltva, vagy csak egy oltást kapott. Az oltottsággal kapcsolatos statisztikai adatokat a www.korona.gov.sk weboldalon a   nap folyamán frissítik.

Ehhez képest jelenleg napi 2000–2500 mintát elemeznek ki, és átlagban körülbelül ezer beteget azonosítanak (az utóbbi 7 nap alatt, vagyis július 20. és 26. között összesen 7229 személynél mutatták ki a fertőzést).

Rejtőzködő” fertőzöttek

A szakértők szerint azonban a külföldi országok járványügyi helyzetéből arra lehet következtetni, hogy nálunk is sokkal több fertőzött van, mint ahányat a statisztikák mutatnak. A nyugati országok közül Portugáliát vagy Nagy-Britanniát emelik ki, ahol az omikron variáns BA.5-ös mutációja által okozott hullám már lecsengőben van. Nálunk azonban két–három héttel később robbant be a járvány.

Az Adatok Pátosz Nélkül elemzőcsoport állítja, nagyok sokan lehetnek olyanok, akik a gyógyszertárakban vásárolt antigéntesztekkel otthon vesznek mintát, de a pozitív teszteredményt már nem jelentik a háziorvosuknak.

„Naponta ezer fertőzöttről számolnak be, de a valóságban heti 100 ezer új beteg lehet”

– olvasható az elemzőcsoport közösségi oldalán.

 

A szakértők azonban hozzáteszik, hogy ez alapvetően nem probléma, a tömeges tesztelés ugyanis drága és felesleges. Más országokban is lecsökkentették a naponta elvégzett tesztek számát.

„Nagyon professzionális módszer választottak Nagy-Britanniában. Hetente végeznek felméréseket a háztartások körében, amelyben arra kíváncsiak, hogy hány személynek volt pozitív a tesztje”

– írják az Adatok Pátosz Nélkül elemzői. A felmérésekből pedig az látszik, hogy a fertőzött lakosság aránya július elején már elérte a 6 százalékot. Konkrét számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy Angliában minden tizenkilencedik, Skóciában pedig minden tizenhatodik ember fertőzött volt. Ha a szlovák járványgörbe két-három hetes késéssel másolja az angliait, akkor nálunk az utóbbi napokban körülbelül 280 ezer aktív fertőzött lehetett az országban.

Nincs szigorítás

Ahogy azonban az elemzők megállapították, a leglényegesebb adat az, hogy hány fertőzött szorul kórházi kezelésre. A legfrissebb statisztikák alapján 436 pácienst kell bent tartani, közülük 29-en fekszenek intenzív osztályon és 11-en lélegeztetőgépen. A korábbi hullámokhoz viszonyítva ez egyelőre alacsony szám, viszont egyre több kórházban jelentenek be látogatási tilalmat. Az Adatok Pátosz Nélkül szerint a brit modell alapján a járvány csúcsán körülbelül 1000 személy szorulhat kezelésre, amivel a szlovák egészségügy meg tud birkózni. Nagy-Britanniában az utóbbi napokban már stabilizálódott a kórházba kerülők száma, így Szlovákiában a csúcspont körülbelül augusztus közepén következhet be.

A briteknél a járvány csúcsán sem vezettek be komoly korlátozásokat, és az elemzők szerint erre nálunk sincs szükség. Ezzel egybecseng Vladimír Lengvarksý (OĽaNO) szerdai nyilatkozata is. Az egészségügyi miniszter a TASR-nek azt mondta, továbbra sem lesz szükség szigorításokra.

„Semmi sem utal arra, hogy romlana a helyzet, és az egészségügyi ellátás nyújtása is a megszokott keretek között zajlik”

– jelentette ki a tárcavezető.

Read More

Post Comment