Search by category:
Egyéb kategória

Szédítő ütemben drágul a kenyér

Pozsony |

A magas energia- és alapanyagárak miatt a kenyér Európa-szerte drágul – derül ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb felméréséből, amely szerint Szlovákia e tekintetben is a legnagyobb árugrást elkönyvelő országok között található.

Az Eurostat adatai szerint augusztusban az uniós országokban a kenyér ára átlagosan 18%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ez hatalmas emelkedés tavaly augusztushoz képest, amikor a kenyér ára átlagosan csak 3%-kal nőtt 2020 augusztusához képest. Az uniós statisztikai hivatal szerint az alapvető élelmiszerek, például a kenyér árának a hirtelen emelkedése elsősorban az ukrajnai orosz invázióval magyarázható. Az ukrajnai háború látványos káoszt okozott a világpiacon, mivel Oroszország és Ukrajna a gabona, búza, kukorica, olajos magvak (különösen napraforgó) és műtrágya fő exportőre volt a háború kirobbanása előtt.

Néhány tagállamot – köztük Szlovákiát is – sokkal jobban sújtott a kenyér árának a drágulása, mint másokat. Augusztusban Magyarországon nőtt a leggyorsabban a kenyér ára az egész Európai Unióban, egész pontosan 66 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. Ezt követte Litvánia (+33%), Szlovákia és Észtország (egyaránt +32%), valamint Horvátország, Lettország és Lengyelország (mindannyian +30%). Augusztusban a legalacsonyabb áremelkedést Franciaországban (+8%), Hollandiában és Luxemburgban (egyaránt +10%) regisztrálták.

(mi, TASR)

Read More

Post Comment