Search by category:
Egyéb kategória

Zelenszkij: megvédjük a hazánkat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök visszafogottan reagált kedd éjjeli videoüzenetében arra, hogy a nap folyamán Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megye orosz megszállás alatt álló részén a szeparatista hatóságok népszavazást jelentettek be az elszakadásról.

„A mi álláspontunkat nem változtatja meg semmilyen zajkeltés vagy bejelentés. Megvédjük Ukrajnát, felszabadítjuk a hazánkat, és mindenek előtt nem mutatunk gyengeséget” – fogalmazott az ukrán elnök.

Zelenszkij háláját fejezte ki azoknak az országoknak, amelyek elítélték a bejelentett elszakadási népszavazásokat, és azt mondta, az ENSZ Közgyűléséhez intézett szerdai videoüzenetében világossá fogja tenni Ukrajna álláspontját.

Mindeközben az Egyesült Államok részéről egy név nélkül nyilatkozó vezető külügyi illetékes „fokozott következményekre” figyelmeztette Oroszországot, ha megpróbálja elcsatolni Ukrajna egyes részeit. „Vannak még eszközeink” – mondta az amerikai külügyi tisztviselő.

Kedden Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizssja megye megszállt területeinek Moszkvához hű vezetői is bejelentették, hogy népszavazást tartanak arról, hogy a területek Oroszországhoz csatlakozzanak.

2014-ben a Krímben is hasonló népszavazást tartottak a félsziget annektálása előtt, amelyet a nemzetközi közösség azóta sem ismer el.

Read More

Post Comment