Search by category:
Egyéb kategória

A termőföldek bérleti szerződését évente egyszer lehet felmondani

A termőföldek bérleti szerződéseiről Patasi Ilonát, a Szlovákiai Agrárkamara elnökét kérdeztük.

A meghatározatlan időre szóló szerződéseket évente egyszer fel lehet mondani. Mire kell odafigyelni?

Két eset lehetséges: vagy én adok bérbe földet, vagy bérlek valakitől. A bérleti szerződéseket mindig október végén, november 1-jei dátummal lehet felmondani, legalábbis ez a dátum szerepel a vonatkozó jogszabályban, de a földek használóit, az üzemeket, a tulajdonosokat, a bérbeadókat, tehát a szerződő feleket már fél évvel a szerződés lejárta előtt figyelmeztetni kell, hogy a szerződés le fog járni, és ha a felszólításra az érintett fél nem reagál, akkor a szerződés automatikusan meghosszabbodik. Ha a tulajdonosnak van valamilyen szándéka a földdel, akkor azt időben a bérlő tudomására kell hozni. Egyéves felmondási idő van érvényben.

Előfordulhat, hogy valaki azért mondja fel a szerződést, hogy aztán újat kössön, amelyben jobb feltételekben, például magasabb haszonbérben állapodnak meg?

Igen, ilyenkor lehet egyezkedni. Ha a bérleti szerződésben nincs lefektetve, hogy lehet módosítani a bérleti díj összegét, akkor, amíg érvényben van az eredeti megállapodás, a tulajdonos önkényesen nem változtathat semmin. Most már az új szerződésekbe beleteszik, hogy a haszonbér az infláció mértékében emelkedhet, de ehhez még sok gazda nincs hozzászokva. A kötelességeit sem mindenki teljesíti következetesen. Létezik egy olyan rendelet, miszerint a földhasználók kötelesek lennének minden év október 15-éig otthon, a saját adminisztrációjukban feltüntetni a földek használatának a jogalanyiságát, vagyis hogy milyen jogcímen használják a földet: tulajdonosként vagy bérlőként, illetve hogy a földalaptól vagy az egyháztól kapott, esetleg nem identifikált földet művelnek-e. Ezt elkérheti tőlük a kifizető ügynökség, ha a támogatáspolitikában problémák lennének. Továbbá, január végéig a földek használóinak az illetékes járási hivatal földügyi és erdészeti osztályára is be kellene jelenteniük, hogy az egyes kataszterekben milyen haszonbért fizetnek, természetesen név nélkül, és ez alapján közzéteszik, hogy az egyes kataszterekben milyen az átlagos bérleti díj. Sokan nem teljesítik ezt a kötelességet.

Read More

Post Comment