Search by category:
Egyéb kategória

Egyetemi hallgató volt a pozsonyi lövöldöző egyik áldozata

A 18 éves lövöldöző két fiatallal végzett tegnap este egy, az LMBTQ-közösség által látogatott bár előtt.

A szemtanúk szerint a lövöldöző, aki egy regionális politikus fia, több ideig várakozott a bár előtt, majd legalább tíz lövést adott le, de a Markíza alapján akár 15-ször is lőhetett.

A hatóságok jelenleg annak gyanúját vizsgálják, hogy a támadást apja fegyverével követte el. 

A pozsonyi Tepláreň nevű bár előtt lövöldőző fiatal a Denník N információi szerint a Vlasť párt egyik 2020-as képviselőjelöltjének, Juraj K.-nak fia. A rendőrség jelenleg annak gyanúját vizsgálja, hogy a gyilkosságot, amelyben két 30 év alatti férfi hunyt el, a fiatal apja fegyverével hajtotta végre.

A támadás előtt a 19 éves fiú a Twitter portálon számolt be terveiről, a gyilkosságot már 2019 óta tervezte. A lövöldözést megelőzően közzétett kiáltványában extrémista nézeteket vallott és náci szimbólumokat használt. Továbbá arról is beszámolt, hogy ha sikerrel jár, további rasszista indíttatású tömeggyilkosságokat fog elkövetni.

A fiatal két tömeggyilkosra is hivatkozott, Brenton Tarrantra, aki Új-Zélandon mecsetekben lövöldözött, illetve John Earnestra, aki az Egyesült Államokban egy zsinagógában támadt. Rajtuk kívül több gyilkost is idézett, akik szélsőjobboldali nézeteket vallottak. A pozsonyi lövöldözést elkövető fiatal a 18 éves Payton Gendron mintáján készült volna következő támadására. Gendron idén májusban tíz embert ölt meg az amerikai Buffalo városában.

A támadás után a fiatal a közösségi oldalon még tett közzé bejegyzéseket, egyben azt írta: „csaótok, találkozunk a másik oldalon”. Ma reggelre a rendőrség holtan talált rá. 

A lövések két 30 év alatti férfit, Matúšt a Jurajt és egy nőt találtak el. Az előbbiek életüket vesztették. A TASR informáició szerint egyikük a Comenius Egyetem hallgatója volt. Az intézmény őszinte részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

Az elkövetőt a rendőrség egész éjszaka kereste, végül holtan találták meg az Alagút soron. A 2003-as születésű fiatal a jelek szerint öngyilkos lett. A támadás előtt pár órával egy 60 oldalas kiáltványt tett közzé, amelyben gyűlöletét fejezte ki az LMBTQ, illetve zsidó közösségek irányában.

(tvnoviny.sk, TASR)

Read More

Post Comment