Search by category:
Egyéb kategória

Egyelőre marad a közlekedési káosz Vágsellyén és Érsekújvárban

Érsekújvár/Vágsellye |

Újabb fennakadások merültek fel a vágsellyei kerülőút tervezett megépítése kapcsán, emiatt az eredeti augusztusi időpont helyett novemberre tolódott ki a versenypályázat lezárásának határideje. Érsekújvárban, ahol a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban ugyancsak elviselhetetlen a várakozási idő, egyelőre szó sincs a várost elkerülő út megépítéséről, ezért a járási székhely önkormányzata egyfajta áthidaló, szükségmegoldáshoz folyamodott.

A Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) már hatodik alkalommal hosszabbította meg a vágsellyei kerülőútat érintő versenypályázatot a webnoviny.sk tájékoztatása szerint. Ennek állítólagos oka, hogy néhány versenypályázatra jelentkező cég kifogásolta a versenyfeltételeket. Nehezményezték például, hogy a leendő kivitelező cég miért nem szólíthat meg a munkálatok elvégzésekor más alvállalkozókat.

Új híd kellene

A Vágsellyét és a térségbeli községeket érintő kerülőút az eredeti tervek szerint 11,8 kilométer hosszú lesz, és a mintegy 75 millió eurós, európai uniós beruházás részét képezné egy új híd megépítése 2023-ig. A jelenlegi, Vágsellyét és a Vágvecse városrészt összekötő hidat a legutóbbi diagnosztikai felmérés során az ötödik veszélyességi skálába sorolták az állapota miatt. Vágsellyén naponta mintegy 30 ezer gépkocsi halad át. A helyi és a térségbeli aktivisták csaknem egy évtizede tiltakoznak forgalomlassítással, hangos dudálással az áldatlan helyzet miatt, a tavaly márciusi tiltakozás alkalmával már Jozef Belický, Vágsellye polgármestere is a tiltakozás élére állt, miután kiderült, hogy továbbra is bizonytalan kimenetelű a kerülőút megépítésének az időpontja. A telekfelvásárlás során 465 telektulajdonost szólítottak meg, az ingatlanokat mintegy nyolc millió euró állami támogatásból vásárolták fel. A lakosok egyre türelmetlenebbek, miután azt tapasztalják, hogy különböző okok miatt évről évre, hónapról hónapra tolódik át a beruházás tényleges megvalósítása.

Érsekújvári megoldás

Klein Ottokár úgy nyilatkozott lapunknak, hogy már nyolc éve keresik a megoldást és tárgyalásokat folytatnak a Szlovák Útkezelő Vállalattal az egyre elviselhetetlenebb közlekedési helyzet miatt. „Két hidunk van, ami a Nyitra folyón át vezet, az egyiket felújították, de a másik is nagyon rossz állapotban van. Reggel, délben és a délutáni órákban gyakoriak a forgalmi torlódások, hosszabbodik a várakozási idő a gépkocsisorokban. Terveink között szerepel legalább a városból kivezető körforgalom bővítése, az utak szélesítése, így a Kaufland közelében lévő körforgalomnál két sávban, rugalmasabban és gyorsabban haladna a gépkocsiforgalom” – nyilatkozta Klein Otokár. Várhatóan idén decemberre készül el az a tervdokumentáció, amely részben enyhítené a közlekedési problémákat. A régi kórház és a munkahivatal melletti, Kapisztóry utcában tapasztalható forgalmi dugók megszüntetésére irányuló projekt lényege a hídra vezető út négysávossá bővítése. A kéthetente megjelenő önkormányzati lapban közzétett tervrajz kapcsán említést tesznek arról, hogy ezt az elképzelést sem 2014-ben, sem 2017-ben nem támogatta a testület.

Útbővítés és hídátalakítás

Az önkormányzat 2022-ben a híd mögötti körforgalomnál, Komárom irányába egy mellékút kialakítására vonatkozó tervdokumentációt dolgoztatott ki. Az első szituációs projektet ebben a hónapban terjesztenék az új testület elé. „A jelenlegi úttest mindkét oldaláról eltávolítanák a járdákat, a híd egyik külső oldalára gyaloghidat függesztenének fel. A hídon így négy sávnak lenne hely. Külön sáv az Udvard felé kanyarodáshoz és egy sáv vezetne az ipari övezetbe, valamint Komárom felé” – olvasható az önkormányzati lapban. Ennek a szükségmegoldásnak a kidolgozása, esetleges megvalósítása azonban nem jelent végleges megoldást az érsekújváriak számára, továbbra is reménykednek a sűrű teherforgalmat a városból elterelő út megépítésében.

Read More

Post Comment