Search by category:
Egyéb kategória

Megtartotta alakuló ülését az új dunaszerdahelyi képviselő-testület

Dunaszerdahely |

Hájos Zoltán újraválasztott polgármester beiktatása után azonnal nekivágtak a teendőknek Dunaszerdahelyen. A polgármester kinevezte a régi-új alpogármestert, tagokat választottak a Városi Tanácsba és felállították a  szakbizottságokat.

Dunaszerdahely egyedüli alpolgármestere a következő ciklusban Karaffa Attila lesz. Itt változás történt, hiszen az elmúlt választási időszakban két alpolgármestere volt a városnak, Karaffa Attila és A. Szabó László. A polgármester nem indokolta meg, hogy ebben ciklusban miért nincs szükség még egy helyettesre. A újonnan megválasztott városi képviselő-testületet 21 képviselő alkotja, tizenketten a Szövetség színeiben jutottak be, kilencen függetlenként. Az már az első testületi ülésen kiderült, hogy nagyon nehéz lesz megtörni a Szövetség egységét, a függetlenektől jött javaslatokat nem szavazták meg. Szelle Erika (független) javaslata ellenére, aki 30%-os jutalékot javasolt a polgármesternek, a többség megítélte a polgármesternek a törvény által megadható 60 százalékos jutalékot (alapfizetés plusz az alapfizetésnek a 60 százaléka), így a havi bruttó bére 6000 euró felett lesz. Ugyanakkor a képviselők jutalmazásáról, Hakszer Roland javaslatára nem döntöttek az alakuló ülésen.

Szelle Erika képviselő javaslatát, miszerint a szakbizottságok összetételét módosítsák a mostani 6:2 (6 városi képviselő: 2 külső szaktanácsadó) arányról 4:4 (4 városi képviselő: 4 külső szaktanácsadó) arányra, hosszas vita után elvetették. Szelle szerint teret kellene adni a szakmaiságnak, hogy: „billenjen át a mérleg a tényleges szakemberek felé, Dunaszerdahely megérdemli, hogy hozzáértők adjanak tanácsot a városi testületnek, olyanok, akik véleményezni tudnak. Hiszen a bizottságok csak javaslatot tehetnek, nem hozhatnak konkrét döntéseket”. Hájos Zoltán szerint viszont, ez nem a funkcióról szól, hanem a munkáról. Mindenki tapasztalta, milyen nehéz mandátumot szerezni a testületben, ahol szakmailag és emberileg felkészült szakemberek kaptak bizalmat a lakosoktól. A képviselőnek komoly súlya és tekintélye van, ezért nem kell külsősöket bevonni. Brunczvik Tünde (független) a 6:4-es felállást javasolta, de ezt a javaslatot is elvetették. Marad tehát a 6:2 arány a szakmai bizottságok összetételében.

Nyolc szakbizottság fog működni a következő időszakban. A bizottságok hat városi képviselőjét 4:2 arányban a Szövetség adja. Kivételt a városfejlesztési szakbizottság jelent, aminek tagjait a legnehezebben választották meg. Itt öt képviselőt a Szövetség ad. A kétkörös titkos szavazással, végül úgy került be ötödikként a Szövetség tagja, hogy előtte a három független jelölt közül (Herceg Andrea, Hakszer Roland, Szelle Erika) egyik sem kapott elegendő szavazatot. Szelle Erika, aki civilben építész, a bizottságok összeállításánál megjegyezte:

„Megkaptam a környezetvédelmi bizottság vezetését, amit köszönök. Egy bizottságban szerepelek, én nem halmozom az élvezeteket, mint a Önök, de hogy a városfejlesztési szakbizottságban nem kaptam tagságot, ezt ezúton szeretném Önöknek megköszönni”.

Ebben az évben az utolsó testületi ülésre, december 13-án, kedden kerül sor.

Read More

Post Comment