Search by category:
Egyéb kategória

Éves adóelszámolás adóbevallás helyett

Éves adóelszámolás adóbevallás helyett

Kulcsár Péter

2023. 02. 04., szo – 10:48

Ki kérheti az éves adóelszámolás elvégzését, kitől és milyen határidőig? Milyen űrlapot kell használni, és milyen iratokra van szükség? Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Minden természetes személy, akinek a tavalyi adóköteles bevételei túllépték a 2289,63 eurót, vagy bár ennél alacsonyabb jövedelemre tett szert, de adóveszteséget mutatott ki, köteles elszámolni a bevételeivel és az azokból keletkező adókötelességeivel. Aki 2022-ben csak alkalmazottként dolgozott, rendszerint két lehetőség közül választhat: vagy saját maga készít adóbevallást, vagy megkéri a munkaadóját, hogy végezze el helyette az éves adóelszámolást.

Adóbevallás vagy -elszámolás?

Az éves adóelszámolás elvégzésére csak olyan alkalmazott kérheti meg a munkaadóját, akinek 2022-ben kizárólag alkalmazotti fizetése volt, és nem tett szert olyan jövedelemre, amelyből nem vontak le adót, és ebből kifolyólag azt az adóbevallás keretében kell rendezni. Adóbevallást kell készítenie annak, akinek az alkalmazotti bére mellett például bérbe adásból, ingatlaneladásból, vállalkozásból vagy más forrásból is volt bevétele. Ilyen esetben B típusú adóbevallási ívet kell kitölteni.

Annak az alkalmazottnak, akinek a cége valamilyen okból nem vállalja az éves adóelszámolás elvégzését, vagy maga az alkalmazott habozik, megkérje-e a munkaadóját, illetve úgy dönt, ezt mégsem bízza a cég bérelszámolójára, március végéig adóbevallást kell leadnia. Ha csak alkalmazotti fizetése volt, A típusú adóbevallási ívet kell kitöltenie.

Akiknek tavaly több munkaadójuk is volt, bármelyik munkaadót megkérhetik, hogy végezze el helyettük az elszámolást. Mi dönthetjük el, melyiket akarjuk megkérni, miközben erre a döntésre nincs hatással az, ha év közben érvényesítettük az adózóra vonatkozó adómentes részt vagy az adóbónuszt. Ha megszűnt a tavalyi munkaadónk, nincs semmilyen jogutódja,

vagyis nem tudunk senkit megkérni az elszámolás elvégzésére, akkor magunknak kell elszámolnunk, éspedig adóbevallás formájában.

Hogyan kérelmezzük?

Az alkalmazottak kitöltik az e célra kijelölt formanyomtatványt (Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za zdaňovacie obdobie roka 2022), s azt legkésőbb február 15-éig eljuttatják a bérelszámolójukhoz. Rendszerint papír alapú űrlapot kell használni, de egyre több munkaadó használ e-nyomtatványt is. A kérvényhez csatolni kell azokat a szükséges iratokat, amelyek nélkül a bérelszámoló nem tudná elvégezni a számításokat. Ilyen például gyermekünk születési anyakönyvi kivonata vagy az esetleges másik munkaadónk igazolása az adóköteles bevételekről. Ez utóbbi kiállítását február 6-áig kérhetjük, s a cég legkésőbb február 10-ig köteles adni ilyen igazolást. Szükség lehet a nyugdíjrendszer 3. pillérébe befizetett illetékekről szóló igazolásra is, jelzáloghitel esetén az eddig törlesztett kamatokról szóló igazolásra, illetve valamilyen dokumentumra, mely igazolja a házastársunk bevételeinek a nagyságát.

A kérvény első ránézésre bonyolultnak tűnhet, ám nem nehéz kitölteni. Először meg kell adni a személyi adatokat, valamint hogy nyugdíjasok vagyunk-e, illetve nem vonatkozik-e ránk valamilyen korlátozás. Utána be kell jelölni, szeretnénk-e élni valamilyen adókedvezménnyel. Érvényesíthető az adóalap adómentes része, kérhetünk adókedvezményt a házastársunkra, intézhetünk adóbónuszt a gyermekeink után vagy a felvett jelzáloghitel kamataira, leírhatjuk az adónkból a kiegészítő nyugdíjbiztosítási rendszerbe befizetett biztosítási díjat, intézhetünk alkalmazotti prémiumot. Aki majd szeretne élni a 2%-os adófelajánlás lehetőségével, annak ki kell töltenie az adóelszámolást igénylő kérvény VII. részét is, melyben kéri az adó befizetéséről szóló igazolás kiállítását.

Mi az eredmény?

Az adóelszámolás lényege, hogy ilyenkor ellenőrzik, hogy az egész éves jövedelmünkből mennyi adót kellett volna az államkasszába elvezetni, havonta ténylegesen mennyi előleget vontak le, és hogy e két tétel egyezik-e. Ideális

esetben egyezik, rosszabb esetben hátralékunk van, jobb esetben visszakapunk némi pénzt. A bérelszámoló március végéig elkészíti az adóelszámolást. Ha adótúlfizetést állapítanak meg, azt legkésőbb a májusban folyósított áprilisi fizetéssel vissza kellene kapnunk. Az 5 eurót meghaladó adóhátralékot pedig az év végéig levonják a bérből. Aki adója 2%-át szeretné felajánlani valamilyen nonprofit szervezetnek, annak az esetleges adóhátralékot már az áprilisi fizetéssel ki kell egyenlítenie.

Read More

Post Comment