Search by category:
Egyéb kategória

Hogyan válasszunk környezetbarát festéket?

Hogyan válasszunk környezetbarát festéket?

szaszifanni

2023. 02. 16., cs – 12:04

Manapság minden eladható, amiről sikerül elhitetni, hogy környezetbarát. De mitől lesz egy festék tényleg környezetbarát?

Festékvásárláskor legtöbben az ár alapján választanak, vagy konkrét színárnyalatot keresnek. Általános vélekedés továbbá, hogy a vízbázisú festékek környezetbarátak. Attól viszont, hogy egy festék vízbázisú, még tartalmazhat környezetre káros anyagokat.

Árulkodó jelek
Könnyen előfordulhat, hogy a környezetbarátnak mondott festék dobozán ott a jel, ami figyelmeztet, hogy tilos a doboz tartalmát a természetben kiönteni, mivel élőlények pusztulását okozhatja. Ez az egyik jelzés, ami alapján választhatunk. A másik, hogy a természetesnek mondott festék tartalmaz-e gombaölő szert. Ha igen, ez is méreg, amely minden élő szervezetnek ártalmas.

Mi az a VOC?
Sarkalatos kérdés, tartalmaz-e az adott festék illékony szerves vegyületet. Utóbbiak az egészségre káros szénhidrogén-származékok, amelyek szinte minden nem környezetbarát festékben ott vannak (a falfestékekben is). A festék összetételében a VOC rövidítéssel jelölik őket (Volatile Organic Compound), az illékony szerves vegyületek angol neve után. Ezek a vegyületek a festék száradása után még évekig folytatják a kipárolgást, egészségügyi kockázatot okozva. Egyre több szaküzletben tartanak VOC-mentes festékeket, érdemes rákérdezni. A VOC-tartalom egyébként ott, kell, hogy legyen a festék csomagolásán, mert kötelező feltüntetni.

***

A cikk a Vasárnap családi magazin 2023. február 14-ei számában jelent meg, a Háztartás mellékletben

Read More

Post Comment