Search by category:
Egyéb kategória

A szélsőségesek gyűrűjében

A szélsőségesek gyűrűjében

Kulcsár Péter

2023. 02. 19., v – 19:04

Szlovákia problémáit a szélsőségesek nem tudják orvosolni. A gond csak az, hogy mindenhol ott vannak körülöttünk. A társadalomban évek, talán évtizedek óta fortyogó ellentmondások kerültek a felszínre. Először a Covid osztotta szét radikálisan a lakosokat vakcinapártiakra és vakcinaellenesekre. Nem kellett sok idő, hogy tovább mélyüljön a szakadék: az ukrán háború tovább osztotta az embereket Oroszország és a Nyugat támogatóira.

És mindez Európa egyik legkevésbé urbanizált országában történt, ahol a város-vidék ellentét dominál. Az általános műveltség alacsony szintje, de mindenekelőtt a más népek tetteivel és céljaival szembeni bizalmatlanság okozza a fiatalok és az idősek nézetei közötti radikális eltéréseket. Szlovákia ma egy teljesen megtört ország.

Nagyon nehéz, rövid távon szinte lehetetlen lesz társadalmunkat ismét összekovácsolni. De van egy út, amin el lehet indulni. Ez a konszenzus útja – annak elfogadása, hogy egy széthullott társadalomban csak két lehetőség van, hogyan lehet kormányozni.

Az első az, hogy megpróbáljuk mások véleményétől függetlenül és mindenki rovására érvényesíteni a saját igazságunkat. A második lehetőség, hogy csak olyan dolgokat szorgalmazunk, amelyekben szinte mindenki egyetért. Még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy végső soron szinte semmit sem lehet megvalósítani. Valójában a status quo fenntartása gyakran jobb megoldás lehet, mint a túl sok agilitás egy megosztott társadalomban. Szlovákia azonban csak egy utat ismer – az elsőt. Míg a legutóbbi kormányok szinte teljesen figyelmen kívül hagyták a nyilvános vitát, addig a jelenlegi kormány tökéletesítette a konszenzuskeresés iránti érdektelenséget. Senki véleményével nem törődik, és csak azt erőlteti, amivel politikai pontokat szerezhet. Ha ehhez a megközelítéshez az ellenzék jelentős része is csatlakozik, akkor olyan helyzet alakul ki, amelyben a nemzeti szintű politika kizárólag a választók elszigetelt csoportjai számára készül.

A többiek frusztrációja nő, és az ország egysége tovább bomlik.

Szlovákia egyetlen reménye az új választás: csakis így van esély változtatni az állam irányításán, hogy az ne kerüljön ismét a szélsőségesek kezébe, hanem a súlypont a konszenzusra törekvő pártok felé tolódjon. Addig azonban még sok víz fog lefolyni a Dunán. A gyeplőt pedig továbbra is a szélsőségesek fogják kézben tartani, sőt összefognak céljaik elérése érdekében, és javarészt az ország egészének a kárára.

Az üzletek vasárnapi nyitvatartásának tilalma csak egy volt a sok ilyen kezdeményezés közül. Közgazdász szemszögből nézve ez egy olyan javaslat, amely mind a munkavállalók, mind a fogyasztók érdekei ellen irányul. Társadalomtudós szempontból is ugyanilyen problematikus.

A kétéves covidos időszak azonban jelentősen megváltoztatta a társadalom hangulatát.

Az üzletek vasárnapi zárvatartásával kapcsolatban már régóta hiányzik a társadalmi konszenzus. A javaslat előterjesztőit azonban ez nem izgatta. Megvan a dogmájuk, és az elképzeléseiket – a szó szoros értelmében – holttesteken keresztül is meg akarják valósítani. Ez Szlovákia szomorú valósága. Ez azt jelzi, hogy a társadalmi bomlás még nem érte el a mélypontját.

A szerző a Trend főszerkesztője

Read More

Post Comment