Search by category:
Egyéb kategória

Újra dőlnek a pénzügyi dominók?

Újra dőlnek a pénzügyi dominók?

Mészáros Richárd

2023. 03. 14., k – 19:44

Nehéz héten van túl az amerikai pénzügyi rendszer, melynek az elmúlt napokban több pénzintézet csődjével kellett szembenéznie. Ezek közül ugyan egyik sem tartozott az USA legnagyobb bankjai közé, de a csődbe ment Silicon Valley Bank 209 milliárd dolláros mérlegfőösszege azért elég volt arra, hogy megidézze a 2008-ban bekövetkezett globális pénzügyi válság emlékét, amely a Lehman Brothers amerikai befektetési bank csődjével kezdődött. 

Az amerikai bankok ma biztosabb lábakon állnak, mint a globális pénzügyi válság idején, de a Silicon Valley Bank csődje ennek ellenére traumatikus emlékeket idézett fel az amerikai pénzügyi rendszer szereplőiben.

A Silicon Valley Bankot a múlt hétig kevesen ismerték a Szilíciumvölgyön kívül, ahol elsősorban technológiai cégeknek és kockázati tőkebefektető társaságoknak nyújtott banki szolgáltatásokat. Ez volt az a bank, ahol a technológiai startupok a leggyakrabban elhelyezték a kockázatitőke-befektető társaságoktól kapott dollármilliókat, hogy ebből fedezzék működési költségeiket. Nem túlzás kijelenteni, hogy a Silicon Valley Bank volt a Szilícium-völgy kedvenc bankja, ami nagyban hozzájárult ennek dinamikus növekedéséhez. Paradox módon a bank bukásához is éppen ez vezetett.

Ha megvizsgáljuk az elmúlt napok eseményeit, azt látjuk, hogy alapjában véve egy klasszikus bankpánikkal állunk szemben. Ez rendszerint akkor történik meg, amikor a bank betéteseinek valamilyen oknál fogva megrendül a bankba vetett bizalma, és elkezdik ebből kivenni pénzüket. Ennek a folyamatnak általában lavinaszerű hatása van, ami végül a bank fizetésképtelenségéhez vezet. Ennek oka nagyon egyszerű: a bankok a betéteket hosszú távú befektetésekké alakítják át, és ezért nem képesek a bankbetétek összességét gyorsan kifizetni a betéteseknek. A Silicon Valley Bank pénzügyi helyzetét az elmúlt hónapokban leginkább az amerikai jegybank kamatpolitikája ingatta meg, ami jelentősen csökkentette a bank tulajdonában lévő alacsonyabb kamatozású államkötvények értékét. Ennek következtében a bank komoly pénzügyi veszteségeket szenvedett, ami a múlt héten ahhoz vezetett, hogy egyre több technológiai startup és kockázati tőkebefektető társaság vonta ki forrásait a bankból. Innentől a pánik egyre gyorsabban terjedt a Szilícium-völgyben, ami végül múlt pénteken megpecsételte a Silicon Valley Bank sorsát.

A pánik érthető volt, hiszen az USA-ban a bankbetétek bankcsőd esetén 250 ezer dollárig vannak biztosítva, de a technológiai vállalatok ennél sokkal nagyobb összegeket tartottak a Silicon Valley Bankban. A kriptovalutákkal foglalkozó Circle vállalatnak például 3,3 milliárd dollárja volt a bankban, de sok más startup is milliós nagyságrendű összegeket tartott itt. Ha ezek a pénzügyi források elvesztek volna, a szilícium-völgyi innovációs központ komoly sérüléseket szenvedhetett volna, ezért az amerikai kormány az amerikai jegybankkal közösen a Silicon Valley Bank csődjét rendszerkritikus kockázattá nyilvánította, ami lehetővé teszi, hogy a bank minden betétese hozzáférhet majd a teljes betétéhez. Ezzel együtt az amerikai jegybank új pénzügyi forrásokat is biztosított az amerikai bankszektor számára, ezzel is szilárdítva az amerikai bankrendszerbe vetett bizalmat. Jól látható, hogy az amerikai kormányzat tanult a Lehman Brothers esetéből, és mindent megtesz azért, hogy a bizalom ne tűnjön el a pénzügyi rendszerből. Jelenleg úgy tűnik, hogy ez a törekvés sikerrel jár majd, és nem kell attól tartanunk, hogy a globális pénzügyi rendszer dominói ismét dőlni kezdenek. Ez pedig nagyon jó hír, a világgazdaság már egy globális pénzügyi válság nélkül is több sebből vérzik.

Read More

Post Comment