Search by category:
Egyéb kategória

A kormány még mindig nem döntött az orosz MiG-ekről

A kormány még mindig nem döntött az orosz MiG-ekről

Czímer Gábor

2023. 03. 15., sze – 19:35

Pozsony |

Jaroslav Naď (Demokraták, korábban OĽaNO) ügyvezető védelmi miniszter a kormány szerdai ülése után elmondta, a kabinet egyelőre nem döntött a leszerelt MiG–29-es vadászgépek Ukrajnának való átadásáról. Ha a gépek átadásáról határoznak, Szlovákia 900 millió euró értékű kompenzációt kap.

A parlament védelmi bizottsága már kedden este tárgyalt a vadászgépek Ukrajnának való átadásáról. Úgy határoztak, a gépek ügyében a kormány dönthet. Naď azonban a kabinet szerdai ülése után elmondta, ezt a pontot nem vették fel a napirendre, egyelőre csak informálisan tájékoztatta a minisztereket arról, milyen kompenzációs ajánlatot kapott az ország arra az esetre, ha átadja a gépeket Kijevnek. A miniszter még korábban nyilvánosan is részletezte, hogy a 11 szovjet gyártmányú MiG–29-es vadászgép és néhány Kub közepes hatótávolságú csapatlégvédelmi rakéta Ukrajnába küldéséért cserébe Szlovákia összesen 900 millió euró értékű kompenzációt kapna. 200 millió euró az Európai Bizottság alá tartozó Európai Békekeretből érkezne, míg az Egyesült Államok további 700 millió euró értékben adna olyan fegyverrendszereket, amelyekkel az ország jelenleg nem rendelkezik. Arra az újságírói kérdésre, hogy ez utóbbi esetében légvédelmi rendszerekről van-e szó, Naď csak annyit válaszolt, olyan eszközökről tárgyalnak, amelyek új képességekkel ruháznák fel a szlovákiai fegyveres erőket. Eduard Heger (Demokraták, korábban OĽaNO) ügyvezető miniszterelnök megerősítette, a kormány egységes abban, hogy át szeretné adni a leszerelt MiG–29-es vadászgépeket Ukrajnának.

Lengyel, szlovák segítség

A védelmi miniszter a kormányülés után arról is beszélt, a gépek átadásáról még zajlanak a nemzetközi egyeztetések. Hozzátette, Lengyelországgal már megállapodtak arról, ha erről Pozsonyban döntés születik, akkor együtt küldhetik vadászgépeiket Ukrajnába. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfőn kijelentette, Varsó négy-hat héten belül átadhatja a gépeit Kijevnek. Naď szerint is legfeljebb hat héten belül kell lebonyolítani a gépek átadását. A szlovák MiG-ekkel kapcsolatban a védelmi miniszter elmondta, néhány darab nagyon rossz állapotban van, ezeket szétszerelve, alkatrészként vihetik a szomszédos országba. Rámutatott, a gépeket már tavaly szeptemberben véglegesen leszerelték, Szlovákiában sosem használták volna már azokat, hiszen megoldatlan a szervizelésük, nincsenek hozzá alkatrészek, hiszen ezeket Oroszország biztosította. Ráadásul, a típus tervezett kivezetése miatt, már évekkel ezelőtt leállították az újabb pilóták kiképzését is. Naď azt is elmondta, nemzetközi szinten már most több olyan kezdeményezés van, amely során egy vagy több állam jobb minőségű repülőgépeket adna Ukrajnának. Így aztán az is lehet, hogy a szlovák MiG-ek néhány hét múlva már nem fognak kelleni Kijevnek, így Pozsony elesne a több száz millió eurós kompenzációtól.

Segítség és üzlet

Naď szerint a közel egymilliárdos kompenzáció nagyon jó üzlet Szlovákiának, de ennél is fontosabb, hogy az ukránok az orosz légitámadások kivédésében használhatják a szlovákiai MiG-eket. A miniszter korában arról beszélt, a parlament plénuma előtt is hajlandó felvilágosítást nyújtani a csere részleteiről, de aztán ezen a héten kedden ez csak a törvényhozás védelmi bizottságának zárt ülésén történt meg. A tárcavezető ugyanis részletes információkat adott a gépek állapotáról stb. A MiG-ek ügye ezzel a törvényhozásban több parlamenti képviselő szerint is lezárult, a továbbiakban a kabinetnek kell lépnie. A gépek átadása körül azonban problémák merültek fel, hiszen nem világos, hogy az ügyvezetői státuszban lévő kormánynak kiterjednek-e erre a kompetenciái, vagy sem. Nem tudni, mi történne akkor, ha egy ilyen döntést az Alkotmánybíróságon támadnak meg. A kormányfő és a védelmi miniszter is arról beszélt, egy jogi elemzést készíttetnek a kérdésről, ezt azonban még nem hozták nyilvánosságra. Viliam Karas igazságügyi miniszter a mostani kormányülés után annyit mondott, találtak jogi utat arra, hogy átadják a gépeket, de nem pontosította, milyen megoldásról van szó, ugyanakkor hozzátette, napokon belül bemutatják azt. Igor Matovič, az OĽaNO vezetője azonban néhány napja egy sajátos megoldással állt elő, azt javasolta, úgy módosítsák az alkotmányt, hogy az államfőnek, Zuzana Čaputovának legyen joga dönteni a kérdésben. Az alkotmány módosítására azonban a 150 fős parlamentben nincs meg a szükséges 90 szavazat.

A Denník N megrendelésére az Ipsos által készített közvélemény-kutatás szerint a lakosság 26 százaléka ért egyet azzal, hogy a vadászgépeket Szlovákia átadja Kijevnek, és 60 százalék ellenzi azt. 14 százalék nem tudott a kérdésre válaszolni. A legnagyobb arányban a Progresszív Szlovákia és a Demokraták szavazói értenek egyet a gépek Ukrajnába küldésével (44% és 54%), a legkisebb mértékben a Smer és a Republika választói azonosulnak ezzel (2% és 7%).

Read More

Post Comment