Search by category:
Egyéb kategória

Heger mihamarabbi segítséget ígért Selmecbányának

Heger mihamarabbi segítséget ígért Selmecbányának

Mészáros Richárd

2023. 03. 19., v – 12:45

Eduard Heger (Demokraták) ügyvezető miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy mielőbb segítséget nyújtson Selmecbányának, és helyreállítják a tűz által megrongált műemlékeket.

Heger szerint amint világossá válik a kár mértéke, a kormány kihelyezett ülést tart majd Selmecbányán. A helyreállításhoz szükséges anyagi forrásokat az állami költségvetésből biztosítják majd.

Heger már felszólította Veronika Remišová ügyvezető miniszterelnök-helyettest, hogy járjon utána, milyen európai források állnak rendelkezésre az UNESCO műemlékeinek rekonstrukciójához. A tűzben két állami fenntartású épület is megsérült, az egyik a belügyi, a másik a környezetvédelmi tárca alá tartozik.

Peter Pellegrini (Hlas) szerint Heger kormánya többet is tehetne a műemlékek felújításáért. Példaként a krasznahorkai várat említette, amely 2012-ben gyulladt ki, a helyreállítási munkálatok azonban még máig sem értek véget. 

A kormányfő arra, hogy a héten két olyan törvény sem ment át, amely szükséges ahhoz, hogy Szlovákia európai pénzeket hívhasson le a helyreállítási alapból, azt felelte, hogy a koalíciós tanács ülésén törvényjavaslatok sokaságát veszik át. Felrótta a Hlasnak, hogy a helyreállítási alap 37 törvényjavaslatából mindössze kettőt támogattak.

Pellegrini válaszul azt mondta, hogy a kormány reformjai rosszul előkészítettek, emellett pedig pártjukat soha nem hívták meg, hogy azokról tárgyaljanak. „Már nem képes véghezvinni semmit, a választást sokkal korábban kellene megtartani” – mondta.

Az RTVS vitaműsorában mindkét fél kizárta az együttműködést a szeptemberi választást követően. 

(Denník N)

Read More

Post Comment