Search by category:
Egyéb kategória

Lemondott a lengyel mezőgazdasági miniszter

Lemondott a lengyel mezőgazdasági miniszter

Kulcsár Péter

2023. 04. 05., sze – 12:28

Lemondott szerdán Henryk Kowalczyk lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, aki a Lengyelországba beáramló ukrán gabonaexporttal hozta összefüggésbe döntését.

Döntését sajtókonferencián bejelentve a miniszter emlékeztetett: múlt szerdán összehívta az agrárkerekasztalt, melyen a gazdák, valamint az élelmiszer-feldolgozó és exportcégek képviselőivel megállapodtak a többi között abban, hogy a kormány korlátozza az ukrán gabona és más mezőgazdasági termékek behozatalát, meggyorsítja ezeknek a harmadik országokba irányuló tranzitját, és kárpótolja a lengyel gazdákat.

A kerekasztalnál született megállapodásokat fokozatosan meg is valósítják – húzta alá Kowalczyk. Egyúttal rámutatott: az ukrán gabonaexport ügyében a varsói kormány – négy más térségbeli ország kormányával együtt – múlt pénteken az Európai Bizottság intézkedését is kérte az ügyben.

Az Európai Bizottság által közzétett tervezet szerint viszont júniustól egy évvel meghosszabbítják a kvóta- és vámmentes gabonaimportot Ukrajnából – közölte Kowalczyk. „Világosan látható, hogy a gazdák egyik alapvető követelménye nem teljesül”, ezért benyújtotta lemondását – magyarázta a miniszter.

Az agrárkerekasztalnál kötött megállapodás ellenére múlt csütörtökön az észak-lengyelországi Szczecinben megkezdődött a gazdák azóta is folytatódó tüntetése. A vajdasági hivatal székháza előtt tiltakozó termelők az ukrán gabonaexport teljes leállítását követelik. Szerintük az utóbbi napokban még több gabona áramlott be az országba, mint eddig.

Mateusz Morawiecki kormányfő kedden arra szólította fel a tüntetőket, hogy tartsák be a múlt heti megállapodást, és adjanak a kormánynak időt az intézkedések végrehajtására. Aláhúzta: a lengyelországi gabonaraktárak kezdenek megüresedni, az ukrajnai szállítmányok nagyrészt tranzitként haladnak át az országon.

Kowalczykot 2021 őszén nevezték ki mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterré. A PAP hírügynökség értesülései szerint a politikus kormányfőhelyettesként továbbra is tagja marad a kormánynak.

Az ukrajnai gabonaexport ügye előzetes közlések szerint egyik témája lesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai varsói tárgyalásainak.

Read More

Post Comment