Search by category:
Egyéb kategória

Lélekemelő tavaszi séták ünnepekre

Lélekemelő tavaszi séták ünnepekre

Száz Ildikó

2023. 04. 07., p – 18:41

Udvard/Pozba |

Egyetlen napba is besűríthető, mégis felejthetetlen élményt nyújthat az érsekújvári térségbeli kegyhelyek meglátogatása. Sokan csak ügyes-bajos dolgaik végzésekor suhannak el mellettük, ezért a húsvéti ünnepek ajándékaként kapott szabadnapokon bátran elidőzhetünk, elmélkedhetünk ezeken a megszentelt helyeken. Csendes, hálaadó imára alkalmas kirándulóhelyek, amelyeket idősebb hozzátartozóinknak, hazalátogató barátainknak is bátran ajánlhatunk.

Érsekújvártól alig tíz kilométerre található Udvard, a járás egyik legnagyobb községe, már a helységnévtáblánál letérhetünk a jobb oldalt fekvő Kálváriához.

Szent Márton-halom

A Kálváriához vezető utat lezárták, az autót le lehet parkolni a főút mellett és kényelmes betonúton haladhatunk a lépcsőkig. Tájékoztató tábla fogadja az érkezőt, amelyen a legalapvetőbb ismeretek máris megszerezhetők e történelmi és egyházi jelentőségű helyről. A Kálváriához vezető, mintegy 300 méter hosszú bekötőút elejénél eredetileg kőhíd állt vasrácsos korláttal, az út mellett állították fel Nepomuki Szent János szobrát. Majthényi Adolf udvardi plébános tűzte ki céljául, hogy az egykori királyi kúria és a zsinat megtartásának helyén keresztutat, központi keresztet, haranglábat és kápolnát építtet. A Szent Márton-halomról tudni kell, hogy ez a hely 1309-ben egyházi tartományi zsinat helyszíne volt, melynek egyik határozata volt az esti harangszó elrendelése egybekötve az Angyali Üdvözlet imájával. 1855-ben kezdték a munkát, de a Szent Márton-halmot meg kellett előbb emelniük. 12 ezer kocsi földet hordtak az építkezéshez, a kálváriadombon és annak környékén hétezer facsemetét, bokrot ültettek ki. Udvard lakosain kívül Fűr, Kisbaromlak, Komáromszentpéter és más környékbeli hívők vettek részt az építkezésen, és elkészült a vízlevezető csatorna is. A domb körüli terep mocsaras és lápos volt, ezért épült hozzá bekötőút és híd. A Kálváriát 1860. szeptember 16-án szentelték fel. A domb csúcsán, a feszület mögött van Majthényi Adolf síremléke. A Kálváriára vezető lépcső mellett az egész dombot megkerülő keresztút van. A dombra a kapun belépve, kőpárkánnyal szegélyezett lépcsősoron jutunk fel, amely mellé a Fájdalmas Szűz, Szent János, Mária Magdolna, Mária Kleofe és két angyal szobrát állították. A domb tetején álló nagykeresztnél s haranglábnál érdemes megpihenni, elidőzni, a közelben padok találhatók. A nagykeresztet 1859-ben szentelték fel, a kereszt mögött a domboldalban áll Szűz Mária kőszobra. A nagykereszt melletti harangláb három harangját még 1860-ban öntötték és a község jelképévé vált. A domb keleti részén emelték a Szent Márton-kápolnát, itt található a szent bronzba öntött lábnyoma. A közeli akácosban Szent Anna kőszobra áll. Békét, nyugalmat dajkál az udvardi Kálvária a lágy tavaszi alkonyatban, amikor az utolsó fények is felkúsznak a dombra. Innen ellátni a közeli tavak irányába, és a község központja felé.

Pozba csodaforrása

Ha már eljutottunk a járási székhelyről Udvardra, érdemes még 25 kilométert utazni, mert felejthetetlen élményben lesz részünk, ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk. Máris azon az útvonalon találjuk magunkat, amerre a zarándokok útja vezetett a pálosok máriacsaládi kegyhelyére. Pozbánál megpihentek és a legenda szerint forrásra bukkantak a zarándokok. Vizétől csodálatos gyógyulásoknak lehettek tanúi. A gyógyulások híre szájról szájra terjedt, így Pozba hamarosan népszerű búcsújáró hellyé vált. 1841-ben kis kápolna épült a csodakútnál, amely később összedőlt. Harris József esperes-plébános ösztönzésére és igyekeztének köszönhetően 1914-ben újraépült a Hétfájdalmú Szűzanya tiszteletére, később egy évtizedre rá egy másik kápolnát is emeltek Szűz Mária szent neve tiszteletére. Pozbán állítólag a vakok, a gyengén látók gyógyultak meg a forrás vizétől. A keresztút stációit járva, élvezve a hely szellemét és a rét virágillatát egy régi legendára is gondolhatunk, mely szerint ezen a helyen egy körtefa ágai között megjelent Szűz Mária. Barlangkápolna is található a kegyhelyen, amelynek titokzatossága és ereje feltölti a zarándokot.

A barlangkápolna kapcsán eszünkbe juthat, hogy megannyi olyan hely található még a térségünkben. Lehet, hogy a lakhelyünk közelében is van barlangkápolna, vagy a legtöbb temetőkertben. A lakosok hálaadó táblákkal díszítik a barlangok falát, így mondanak köszönetet a gyógyulásért. Ne menjünk el sietve ezen helyek mellett! Álljunk meg a húsvéti időszakban, emlékezzünk meg a szeretteinkről, adjunk hálát mindenért. A jó egészséghez, a tartalmas feltöltődéshez egy-egy lélekemelő tavaszi séta is nagyban hozzájárulhat.

Read More

Post Comment