Search by category:
Egyéb kategória

Gyógyszerész kamara: Kimaradt a tervezetből a gyógyszertárban elvégezhető oltás

Gyógyszerész kamara: Kimaradt a tervezetből a gyógyszertárban elvégezhető oltás

Mészáros Richárd

2023. 04. 18., k – 19:26

Bírálja a Szlovák Gyógyszerész Kamara (SLeK), hogy kimaradt a kormány által múlt héten jóváhagyott törvénymódosító javaslatból az, hogy a gyógyszertárakban is beadhatók legyenek különféle oltások. Ondrej Sukeľ, a SLeK elnöke rámutatott, a szakmai csoportok két évig dolgoztak a tervezet előkészítésén, és azt a minisztérium is támogatta.

 „Joggal tehetjük fel a kérdést, van-e hajlandóság a törvényalkotók részéről a módosításra, a megelőzhető halálesetek számának csökkentésére, illetve vajon mennyire van felkészülve az állam a járványok jelentette veszélyre” – mondta Sukeľ, kiemelve például azt, hogy milyen alacsony a lakosság körében az influenza elleni oltás. Emlékeztetett, hogy a gyógyszerészek hatáskörének bővítése a kormányprogramban is szerepel.

A kamara szerint a külföldi tapasztalatok is egyértelműen a patikákban elvégzett oltások bevezetése mellett szólnak. „Ezzel csökkentik az orvosi rendelőkre nehezedő nyomást, költségmegtakarítást jelentenek, és felgyorsítják a fertőzött személyek beazonosítását” – magyarázta Ján Klimas, a Komenský Egyetem Gyógyszertudományi Karának dékánja.

A kamara álláspontja szerint köszönhetően a gyógyszertárak sűrű hálózatának, jelentősen növelni lehetne az influenza elleni oltások számát. A kamara 2021-ben kezdte szakértők bevonásával előkészíteni a módosítást. Állítása szerint az egészségügyi tárcával közösen véglegesített javaslat ellen egyetlen orvosi szakmai szervezetnek sem volt kifogása.

Read More

Post Comment