Search by category:
Egyéb kategória

Jourová: Az EU mindent megtesz, hogy felelősségre vonja azokat, akik jogellenesen deportálnak gyermeket Ukrajnából

Jourová: Az EU mindent megtesz, hogy felelősségre vonja azokat, akik jogellenesen deportálnak gyermeket Ukrajnából

Kulcsár Péter

2023. 04. 19., sze – 12:13

Az EU mindent megtesz, hogy felelősségre vonja azokat, akik lehetővé tették az ukrán gyermekek erőszakos deportálását az orosz erők által megszállt ukrán területekről, és azért, hogy ezek a gyermekek biztonságban hazakerülhessenek családjukhoz, közösségeikhez – jelentette ki Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésén.

Jourová emlékeztetett: március 17-én a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos ellen az ukrán gyermekek Oroszországba való jogellenes, erőszakos deportálásának háborús bűntette miatt. A gyermekek deportálásáról több nemzetközi és ukrán szervezet, köztük a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága, az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának oroszországi irodája és Ukrajna Nemzeti Információs Irodája is beszámolt.

Körülbelül 16 ezer gyermeket deportáltak, egyszóval hatalmas számokról van. Az illegális elhurcolás következményeként történő örökbefogadás bűncselekmény, és elfogadhatatlan

– hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, nemzetközi szervezetek és független orosz médiumok forrásai szerint az elhurcolt gyerekek egy részét orosz árvaházakban helyezik el, ahol hazafias és katonai nevelést kapnak. A Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészi hivatala azt állítja, hogy ezeket a gyermekeket, akik védett személyeknek számítanak, végleg el akarják szakítani szülőhazájuktól.

A Nemzetközi Büntetőbíróság a gyanúsítottak letartóztatására és átadására irányuló kérelmet továbbíthat bármely olyan államnak, amelynek területén az említett személyek megtalálhatók, és kérheti az adott állam együttműködését a gyanúsítottak letartóztatásában és átadásában. A bírósághoz tartozó államok, beleértve az összes uniós tagállamot is, kötelesek eleget tenni a letartóztatásra és átadásra irányuló megkereséseknek

– hangsúlyozta.

Read More

Post Comment