Search by category:
Egyéb kategória

Izgalmas kalandtúra Madách Imrével

Izgalmas kalandtúra Madách Imrével

Juhász Katalin

2023. 04. 22., szo – 12:13

Pozsony |

Akár pozsonyi osztálykirándulást tervezők figyelmébe is ajánlhatjuk azt az interaktív kiállítást, amely eredetileg januárban nyílt meg, mától pedig, rövid szünet után, ismét látogatható a Szlovák Nemzeti Múzeum Vajanský rakpart 2. szám alatti székházában. 

A kiállítás a 200 éve született Madách Imre, illetve fő műve, Az ember tragédiája előtt tiszteleg. A nemzeti múzeum alá tartozó Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma „…írtam egy költeményt…” címmel átfogó tárlatot állított össze, amelynek elsődleges céljai Az ember tragédiája jelentőségének ismételt köztudatba emelése, az irodalom, történelem és képzőművészet muzeológiai eszközökkel történő népszerűsítése és interaktív tanulási helyszín létrehozása.

Az információk magyarul, szlovákul és angolul is elérhetők, a helyszínen megvásárolható a mű magyar és Jitka Rožňová által fordított szlovák változata is. Az ember tragédiája egyébként a már 40 nyelven olvasható, és a színpadi feldolgozások száma is tekintélyes. Ezzel nyitották például az új magyar Nemzeti Színházat 2002-ben, Szikora János rendezésében.

A pozsonyi kiállítás vezérelve az, hogy megmutassa és összefoglalja a mű különböző műfajok felőli megközelítési módjait. A hatására született képzőművészeti alkotások például megkönnyítik a ráhangolódást az eredeti költeményre. Látható a tárlaton Koronczi Endre budapesti képzőművész 15 szín a Ploubuter Parkból című munkája is, amely nem illusztrálja tartalmilag, de szerkesztési koncepciójában követi Madách művét.

Read More

Post Comment