Search by category:
Egyéb kategória

Az SaS kongatja a vészharangot a tervezett rázsochyi kórház miatt

Az SaS kongatja a vészharangot a tervezett rázsochyi kórház miatt

Nagy Roland

2023. 05. 02., k – 17:17

Pozsony |

Az SaS továbbra is arra figyelmeztet, hogy a szűkös határidők miatt az állam nem lesz képes időben szerkezetkész állapotba hozni az épülő rázsochyi kórházat, emiatt pedig a kormány 281 millió eurót fog elveszíteni az Európai Unió helyreállítási alapjából. Eduard Heger (Demokraták) ügyvezető miniszterelnök és egészségügyi miniszter szerint az SaS képviselői szándékosan szabotálják az új fővárosi intézmény felépítését.

Az utóbbi hetekben nagy vita alakult ki a rázsochyi kórház felépítéséről. Ahhoz, hogy a kormány lehívhassa a helyreállítási alap anyagi forrásait, 2026-ra szerkezetkész állapotba kellene hozni az intézményt. Ez annyit jelent, hogy az épület falai és a tetőszerkezet már a helyén lenne, viszont a belső munkálatok még hiányoznának.

Bár az említett határidőig még három és fél év van hátra, az egészségügyi szakértők egy jelentős része mégis úgy véli, hogy ha minden a tervek szerint halad és az építkezésben sem lesz semmilyen csúszás, már akkor sem tűnik elérhetőnek a kitűzött dátum betartása. Már csak azért sem, mert a rázsochyi kórház helyén jelenleg egy hatalmas lyuk tátong, és még az építkezési engedélyek sincsenek elintézve. Az említett szakértők közé tartozik például Dušan Zachar, az INEKO gazdaságkutató intézet egészségügyi elemzője vagy Martin Vlachynský, az INESS intézet szakembere, akik nemrégiben lapunknak is kifejtették a véleményüket.

Kapcsolódó cikkünk

Pozsony |

Egyre több jel utal arra, hogy problémákba ütközhet a rázsochyi kórház felépítése. Eduard Heger (Demokraták) ügyvezető miniszterelnök továbbra is állítja, hogy az építkezési folyamat nem áll le, de az általunk megszólított szakértők nem látnak sok esélyt arra, hogy sikerül betartani a határidőket.

Az utóbbi hónapokban újra a politikai viták középpontjába került a Pozsonyi Egyetemi Kórház (ÚNB) leendő kihelyezett intézménye, amelyet a főváros Rázsochy nevű városrészében terveznek felépíteni. A Heger-kabinet a munkálatokat az Európai Unió helyreállítási alapjából finanszírozná, ez azonban azzal jár, hogy az építkezési folyamat során szigorú határidőket kell betartani. Ha a kormány nem teljesíti időre az EU által meghatározott mérföldköveket, akkor nem hívhatják le a helyreállítási alap anyagi forrásait, vagyis az állam jelentős pénzösszegeket bukhat. Hegerék az intézmény felépítésére 281 millió eurót igényeltek az uniós forrásokból.

A kórház körül kialakult vita idén januárban újra felerősödött, amikor a kormányhivatalhoz tartozó Nemzeti Végrehajtási és Koordinációs Hatóság (NIKA), amelynek feladata az említett mérföldkövek betartásának ellenőrzése, arra hívta fel a figyelmet, hogy a rázsochyi kórház felépítési folyamatában komoly késések vannak.

A botrány végül Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter bukásához vezetett. A tárca irányítását Heger vette át, aki a kormányfői teendők mellett a pénzügyminisztérium irányításáért is felel.

Ellentmondás

Éppen az említett tárcák közötti ellentmondásra hívta fel a figyelmet Oskar Dvořák, a Progresszív Szlovákia politikusa. A Facebook-oldalán arról írt, hogy Heger március 22-én megerősítette a rázsochyi kórház felépítésével kapcsolatos kötelezettségvállalást, két nappal később viszont a Heger által irányított pénzügyminisztérium azt javasolta, hogy az intézmény felépítését hagyják ki a helyreállítási alapból, a fennmaradó anyagi forrásokat pedig csoportosítsák át más kórházak technikai felszerelésének finanszírozására.

Heger szóvivője a TASR hírügynökségnek úgy reagált, pusztán egy hivatalnok tévedéséről volt szó, a kormányfő pedig már visszavonta a javaslatot. Továbbá megerősítette, hogy a kórház felépítése továbbra is az eredeti tervek szerint zajlik majd.

Nem látnak esélyt

Lapunk felkeresett több, a pártpolitikától független egészségügyi szakértőt, és rákérdeztünk, látnak-e esélyt arra, hogy a rázsochyi kórházat sikerülhet szerkezetkész állapotba hozni 2026-ra. A szerkezetkész állapot egyébként azt jelenti, hogy az épület váza már kész, de a belső munkálatok, a berendezés és a felszerelés még nincs a helyén. Mindent figyelembe véve a kórháznak a jelenlegi tervek szerint 2029-ben kellene megnyitnia a kapuit, de a helyreállítási alap mérföldköveinek teljesítése szempontjából a kulcsfontosságúnak évnek 2026 számít.

Tomáš Szalay, a Pozsony Megyei Önkormányzat egészségügyi osztályának vezetője kiemelte, az egész projekt körül rengeteg a kérdőjel.

„De arra, hogy az épület nem lesz szerkezetkész állapotban 2026-ra, hajlandó lennék rátenni a fizetésemet is. A projektbe mindenki beavatkozik, nincsen egyértelmű vezetője”

– nyilatkozta lapunknak Szalay, hozzátéve, hogy Pozsonynak valóban szüksége lenne egy új egyetemi csúcskórházra, de annak a város keleti felében kellene felépülnie.

Homokszem a gépezetben

Dušan Zachar, az INEKO gazdaságkutató intézet egészségügyi elemzője is inkább arra fogadna, hogy az épület nem kerül szerkezetkész állapotba 2026-ra.

Már az egész folyamat elején felhívtam a figyelmet arra, hogy a rázsochyi kórház esetében a mérföldkövek túlságosan ambíciózusan lettek beállítva, és nem türközik a sajnálatos tapasztalatainkat a közbeszerzések elhúzódásával és általánosságban az állami építkezési megrendelésekkel kapcsolatban (lásd az autópályákat, vagy akár az eddigi projekteket a pozsonyi egyetemi kórház felépítéséről). Ha valahogy mégis sikerülne győzni, ahhoz mindennek száz százalékig klappolnia kellene, és a folyamatnak úgy kellene működnie, mint a svájci órának vagy egy jól olajozott gépezetnek. De látjuk, hogy ez egyáltalán nem így van, a gép fogaskerekei nem kenőolajjal, hanem homokszemekkel vannak tele, ami lelassít és eltömít mindent

jelentette ki Zachar. Megjegyezte, a késés okai között szerepel az is, hogy az államnak nincs egy világos elképzelése arról, merre kellene tartania a szlovák egészségügynek.

Martin Vlachynský, az INESS intézet elemzője úgy gondolja, elméleti esély ugyan mindig van, de tekintettel arra, hogy mennyi ideig tartott a legújabb pozsonyi magánkórház felépítése, amelynek jóval kevesebb akadályt kellett leküzdenie, a rázsochyi kórház esetében a jelenlegi időkeret mellett inkább afelé hajlik, hogy az intézmény nem készül el.

8 év kellett a Borynak

Vlachynský a magánkórház felépítésével a Penta befektetési csoport tulajdonában lévő Bory Kórházra célzott, amely előző héten nyitotta meg kapuit a páciensek előtt.

Kapcsolódó cikkünk

Pozsony |

Megnyitotta kapuit Szlovákia legmodernebb kórháza – a 250 millió eurós befektetésből épült egészségügyi létesítményben 405 fekvőhely van, s kizárólag egyágyas szobák várják a pácienseket. Az ellátást az egészségbiztosító téríti.

Március végén hivatalosan is bővült a hazai kórházhálózat – a boryi kórház építése 2018-ban indult, négy és fél évvel később pedig az ország legmodernebb egészségügyi intézménye lett. Az ünnepélyes megnyitóra csütörtökön került sor, a sajtó képviselői azonban már egy nappal korábban betekintést nyertek a kulisszák mögé. Az intézmény vezetői hangsúlyozták, évente 350 ezer ambuláns kivizsgálást és 35 ezer kórházi ellátást terveznek végrehajtani, valamint 3500 gyermek jöhet a világra a korszerűen felszerelt épületben.

A magántőkéből épült kórháznak már mindhárom egészségbiztosítóval sikerült megállapodnia, így az ellátás az Általános Egészségbiztosító (VšZP), a Dôvera és az Union kliensei számára egyaránt ingyenes. „Felár nélküli standard a páciensek konkrét időpontra történő berendelése. Ugyanilyen bevett szokás az is, hogy a páciens egyágyas szobában kerül elhelyezésre” – tájékoztattak. Az állami egészségbiztosítóval az utolsó pillanatban egyeztek meg. „A minőségi egészségügyi ellátás nyújtása érdekében a VšZP képviselői és az egészségügyi szolgáltató szerdán aláírták a szerződést azokról a szolgáltatásokról, melyeket a kórház jelenleg teljes mértékben biztosítani tud” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Eva Peterová, a biztosító kommunikációs osztályának menedzsere.

Az egyes részlegeket fokozatosan adják át a nyilvánosságnak – márciusban próbaüzemmódban megkezdték működésüket egyes szakrendelők és a röntgenkészülékek, májusban indulnak a műtétek, júniusban startol a szülészet és az újszülött osztály, ősszel pedig már a sürgősségi és a dialízis központ is beindul. A komplexumban több mint 50 specializáció terén nyújtanak majd ellátást, így nem meglepő, hogy egy év alatt már több mint 100 ezer érdeklődő előregisztrált az egészségügyi létesítménybe.

A hétfői éles rajt előtt nyitott napot szerveznek, így szombaton bárki ellátogathat a kórházba anélkül, hogy egészségügyi nehézségekkel küszködne.

Az intézmény a Bory Mall bevásárlóközpont szomszédságában található, az épület mögött pedig egy egészen új lakótelep van alakulóban, ahol több tucat lakás várja gazdáját. A pláza és a kórház jelenleg közös parkolóval rendelkezik, ahol több mint kétezer jármű fér el, az intézmény vezetői szerint ez ideális megoldás, hiszen az egészségügyi dolgaikat általában a reggeli órákban végzik az emberek, bevásárolni viszont inkább délután járnak, így nem áll fenn a veszélye, hogy hiány alakul ki a parkolóhelyből. A sürgősségi bejáratnál azért nagyjából 45 helyet létrehoztak, illetve folyamatban van a parkolóház építése is. A főbejárat előtt buszmegálló található, villamossal azonban egyelőre nem lehet megközelíteni a kórházat.

Csúcstechnológia

Az ötemeletes épület monumentális, 53 ezer négyzetméteren terül el, 8 lifttel és egy heliporttal van ellátva. Az egészségügyi dolgozók 14 műtőben végzik a beavatkozásokat, egyben pedig robot asszisztál majd. Ami a radiodiagnisztikát illeti, 3 CT, 2 MR és PET-CT, valamint SPECT-CT műszer segíti a gyors és pontos diagnózis felállítását. Szlovákiába megérkezik az ún. CyberKnife is, ami egy technológiailag fejlett sugársebészeti rendszer, s lehetővé teszi a daganatok milliméter pontosan történő kezelését. A robotkar a daganatos beteg körül mozog, hogy a lehető legpontosabban célozza a tumort, minimálisra csökkentve ezzel az egészséges szövetek károsodását. A pontos célzásnak köszönhetően nagyobb adag sugár alkalmazható, így a többhetes kezelést néhány ülés válthatja fel. A cyberknife-kezelést olyan többszörös daganatok kezelésére is alkalmazzák, melyek összetett műtétek igényelnek, vagy sebészeti úton nem lehet megközelíteni.

A szuperkórháznak saját laboratóriuma is van, ahova a csőpostának köszönhetően nagyon gyorsan eljutnak a minták, az elemzés elvégzése után pedig az orvosok digitális formában kapják meg az eredményeket. A nővérek dolgát egy modern, mozgatható gyógyszerállvány könnyíti meg, mely az intézmény szakértője szerint minimalizálja a hibát a gyógyszeradagolás során – ezeket ugyanis központilag, elektronikus recept alapján robot készíti össze, s többlépcsős ellenőrzés után jut el a pácienshez.

Szakrendelők

A rendelői rész egy bevásárlóközpontra emlékeztet, ahol a tájékozódást színek és feliratok segítik, a fekvőbeteg-ellátást pedig a szállodákhoz hasonlóan igyekeztek elrendezni. A szakrendelők elsősorban azokat szolgálja, akik a boryi kórházban valamilyen beavatkozáson esnek át. Szakorvosi ajánlásra azonban speciális kivizsgálást, illetve kezelést is végeznek. Ez azt jelenti, nem úgy működik, mint egy hagyományos klinika, ahova az általános orvos küldi elsődleges szakvizsgálatra a beteget – kizárólag szakorvosi beutalóval fogadják az embert. Nem zárták ki azonban, hogy ez idővel megváltozik, és egyes rendelők a későbbiekben új betegeket is fogadnak majd. Újságírói kérdésre megerősítették, azok az orvosok, akik korábban máshol rendeltek, továbbra is fogadják saját betegeiket. Ennek elsősorban az az oka, hogy sok esetben nem lenne ki átvállalja a pácienseket. Jelentkezni egyelőre a call centrum 0950 105 510-es telefonszámán lehet, a későbbiekben pedig online rendszeren keresztül lesz foglalható időpont.

Családközpontúság

Ami a fekvőbeteg-ellátást illeti, újdonság, hogy a kórházban kizárólag egyágyas szobák vannak, a kihúzható kanapénak köszönhetően azonban a hozzátartozók számára is biztosítani tudják a helyet. Minden szoba saját mosdóval és zuhanyzóval van felszerelve. A kísérő személy az újszülött és a felnőtt intenzív osztályon, illetve az aneszteziológián is engedélyezett. „Külön díjat csak a standardot meghaladó szolgáltatásokért kell fizetni, mint például a kísérő személy ottléte, konkrét sebész vagy szülész, illetve szülésznő kiválasztása” – mondta Ľubos Lopatka, a kórház vezérigazgatója. A szülészeten 8 újgenerációs szülőszoba található, a koraszülött osztály pedig az egyik legnagyobb lesz a régióban – egyszerre 18 komplikációkkal küzdő újszülöttről tudnak gondoskodni, 10 szoba pedig úgy van felszerelve, hogy az anya végig a baba mellett maradhasson. Ezeknek a szobáknak két bejáratuk van – a nagyobb biztonság érdekében a látogatók csak kívülről, egy konkrét helyiségbe jutnak be, anélkül, hogy belépnének az osztályra.

Egyenrangúság

A kórház képviselői leszögezik, az „egy beteg-egy orvos” elvet tartják szem előtt, ami annyit jelent, a fekvőbeteg-ellátás egész ideje alatt egy orvosa lesz mindenkinek, s a páciens tudni fogja, ki felel a kezeléséért. „A kórház biztosítja az összes vizsgálatot, tehermentesítve a pácienst a szakember és a kivizsgálás keresgélésétől” – állítják. Lopatka hangsúlyozta, a szolgáltatások szempontjából a kórház nem tesz különbséget az egészségbiztosítók kliensei között. Hozzátette, az Általános Egészségbiztosítóval (VšZP) aláírt szerződés az ambuláns ellátásra és a diagnosztikára vonatkozik, a következő lépésben az egynapos sebészeti beavatkozásokban szeretnének megállapodni, s fokozatosan bővítik azokkal a szolgáltatásokkal, melyek a következő hónapokban elindulnak. Kiemelte, nem szeretnék a különböző kategóriák létrehozását a páciensek között, a cél egy hatékonyan működő rendszer kialakítása, ahol senkinek nem kell fizetnie a gyorsabb szolgáltatásért.

Konkurencia

A tervek szerint a kórházban összesen 1500 személy dolgozik majd – 320 orvos, 440 nővér, 270 egészségügyi dolgozó és 270 egyéb alkalmazott. Áprilisban, az éles start idején ennek harmada lesz biztosítva – 500 alkalmazottal nyitja meg kapuit a boryi kórház. Arra a kérdésre, az egészségügyben kialakult akut munkaerőhiány során miként biztosítják a szükséges személyzetet Lopatka kitérő választ adott. Mindössze annyit mondott, külföldről is igyekeznek munkaerőt hozni, ennek a lehetőségnek azonban megvannak a korlátai. Példaként említette, hogy a gyermekszületés áthelyeződik az egyik kórházból a másikba – a szülést amit levezetnek a Bory létesítményében, az már nem ismétlődik meg egy másik állami kórházban, az újszülöttek száma nem emelkedik, így nem lesz szükség több szülésznőre sem. „Verseny alakul ki, ami az erők átrendeződéséhez vezet, de épp ez az, amire a piacnak szüksége van” – folytatta arra utalva, a páciens szempontjából előnyös helyzet alakul ki. Az más kérdés, hogy a többi fővárosi kórházra miként hat az új létesítmény – mennyi alkalmazottat és pácienst szív el az egyes állami intézményekből.

Az optimalizált kórházhálózat kapcsán – mely különféle kategóriákba sorolja a kórházakat – az igazgató megjegyezte, a boryi kórház a hármas kategóriába lesz besorolva, de azzal, hogy bizonyos magasabb szintű beavatkozásokat is végeznek majd.

Jövőbeli tervek

Ami a gyermekorvosi ügyeletet illeti, a szükséges helyiségeket kialakították, az üzemeltetést azonban Pozsony Megye Önkormányzatának (BSK) kell biztosítania. „A boryi kórháznak jelen pillanatban nincs ambíciója és nem áll módjában bebiztosítani a gyermekorvosok szétírását az ilyen rendelőbe” – derült ki. A kórházban nem lesz pediátriai osztály, sem gyermek sürgősségi.

Pozsony megye egy új kampusz létrehozását tervezi az egészségügyi intézmény közvetlen közelében, a memorandumot már tavaly aláírták a Szlovák Egészségügyi Egyetemmel (SZU). Ennek a lépésnek az a célja, hogy az elméleti oktatás hatékonyan összefonódjon a gyakorlati képzéssel – a kórház alagsorában külön termeket rendeztek be az egészségügyi szakok diákjainak, hallgatóinak.

A szuperkórház 250 millió euróból épült, ez a valaha legnagyobb látott magánbefektetés a szlovák egészségügyi rendszerben. A boryi kórház a Penta Hospitals International hálózatába tartozik, összesen 405 fekvőhelyet kínál, több mint 50 specializáció terén nyújt szakellátást, miközben 6 fő programra fekteti a hangsúlyt: anya és gyermek, anyagcsere és emésztés, onkológia, szív- és érrendszer, idegrendszer, ortopédia-traumatológia. 

Az Új Szó kiadója, a DUEL – PRESS, s.r.o a Penta tulajdona

Felkerestük Tomáš Kráľt, a Svet Zdravia kórházláncolat szóvivőjét (ehhez tartozik a Bory Kórház is), aki lapunknak elmondta, hogy a projekt előkészítése mintegy 3 évig, maga az építkezés pedig több mint 4 és fél évig tartott, így az egész folyamat mintegy 8 évet vett igénybe.

A rázsochyi kórház esetében az építkezési folyamat még el sem kezdődött. Jelenleg a projekt előkészítése zajlik. A Nemzeti Végrehajtási és Koordinációs Hatóság (NIKA) nemrégiben közzétett egy jelzőlámpát, amely az egyes befektetési projektek állapotát és a késlekedés mértékét mutatja. A 14 projektből mindössze egyetlen esetében világít zölden a jelzőlámpa, mégpedig az építkezés megtervezésével kapcsolatos közbeszerzési eljárás lezárásánál. A szerződést még tavaly júliusban kötötte meg az egészségügyi minisztérium.

Vörös és narancssárga

A projektek többségénél azonban narancssárga vagy a piros szín szerepel. A narancssárga jelölés ugyan késlekedést jelent, de nem behozhatatlant. A NIKA ezzel jelölte például a környezeti hatástanulmány és a megvalósíthatósági tanulmány kidolgozását, vagy az érvényes építési engedély kiadását. Ezzel szemben a piros szín olyan csúszást jelent, ami az egész projekt megvalósítását veszélyezteti. Ilyen szerepel például a kivitelező számára kiírt közbeszerzési eljárás kihirdetése mellett.

Juraj Nevolník, a Penta Real Estate szlovákiai igazgatója, aki jelentős szerepet vállalt a Bory Kórház felépítési folyamatában, a Denník N-re írt blogjában úgy fogalmazott, nehezen tudja elképzelni, hogy az épület 2026-ra szerkezetkész állapotba kerül. Mint írta, jelenleg még a környezeti hatástanulmány kidolgozása zajlik, ami egy évig is eltarthat. Ezt követően azonban még hosszú hónapok kérdése lehet, amíg a kivitelező megkapja az érvényes építési engedélyt. Ideális esetben a valódi építkezés Nevolník becslése szerint 2025 harmadik vagy negyedik negyedévében kezdődhet meg, és még ez a legoptimálisabb forgatókönyv – nem számol a hivatalok késlekedésével, fellebbezésekkel, és egyéb olyan akadályokkal, amelyek az építkezések során gyakran felmerülnek. Az államnak így alig egy éve maradna felépíteni a hatalmas szerkezetet. Összehasonlításképp: a Pentának 3 évig tartott szerkezetkész állapotba hoznia a Bory Kórházat.

Lapunk kiadója a Penta befektetési csoport tulajdonába tartozik.

Megbénult bizottság

A problémára kedden Janka Bittó Cigániková, az SaS parlamenti képviselője is felhívta a figyelmet. Sajtótájékoztatóján kiemelte, a rázsochyi kórház miatt nemrégiben a parlament egészségügyi bizottságát is összehívták. Az ülésen megjelent Eduard Heger ügyvezető egészségügyi miniszter és Michal Palkovič, a tárca államtitkára is. Bár a jelen lévő bizottsági tagok többsége próbálta rábírni Hegert, hogy ismerje be, nincs esély időben felhúzni az új pozsonyi intézményt, de a tárcavezető továbbra is azt állította, hogy az állam igenis győzheti a helyreállítási alapba foglalt határidőket.

Cigániková egy képviselői felmérést is javasolt az egészségügyi minisztériumban, melynek az lett volna a célja, hogy felderítse az építkezéssel kapcsolatos ütemterv részleteit, de az SaS képviselőnője szerint Marek Krajčí (OĽaNO), a bizottság elnöke a párttársaival együtt megakadályozta a felmérés megvalósítását.

„Ennek eredményeként a bizottság már lassan három hete nem képes végső álláspontra jutni. De az elhangzott válaszok alapján a helyzet egyértelmű, és csak a vakok, illetve azok nem látják át, akik nem akarják vállalni a politikai felelősséget a hibáikért”

– jelentette ki Cigániková. Hozzátette, szerinte Hegerék egészen a választási ciklus végéig, vagyis a szeptemberi előre hozott választásig nem fogják beismerni a hibájukat, és a soron következő kormányra hárítják majd a felelősséget.

Átcsoportosítás

Tomáš Szalay, az SaS újdonsült egészségügyi szakértője három lépést javasolt a helyzet megoldására. Szerinte első lépésként át kellene csoportosítani az uniós forrásokat, mégpedig úgy, hogy a rázsochyi intézményre szánt pénzt inkább a vidéki kórházak felújításába fektessék. Hangsúlyozta, át kellene vizsgálni, hogy például a három hazai gyermekkórház, illetve az egyéb specializálódott intézmények által előkészített felújítási projektek milyen állapotban vannak, és mennyire megvalósíthatók 2026-ig. Ha nincsenek megfelelően előkészítve, akkor Szalay szerint a pénzt még mindig fel lehetne használni a vidéki kórházak technikai felszerelésének modernizációjára.

Aláírásgyűjtés

Az SaS emellett bemutatott egy dokumentumot is, amelynek az aláírásával az egyes politikai pártok vezetői kötelezettséget vállalnának az új pozsonyi kórház helyzetének rendezésére a szeptemberi választás után. Szalay elmondta, eddig két pártelnök írta alá a kezdeményezést: az egyik Richard Sulík, az SaS elnöke, a másik pedig Boris Kollár, a Sme rodina vezetője. Hozzátette, felvették már a kapcsolatot a Progresszív Szlovákiával (PS), a Hlasszal és a Smerrel is, akiknek a képviselői szintén azt ígérték, hogy foglalkoznak majd a témával.

Szalay továbbá felszólította Hegert, hogy szervezzen meg egy találkozót az egészségügyi minisztérium, a Pozsonyi Egyetemi Kórház és a boryi kórház képviselői között, ahol a felek egyezséget köthetnek arról, hogyan biztosítsák be a fekvőbeteg-ellátást a fővárosban a következő években.

Heger üzent

Heger a közösségi oldalán reagált az SaS képviselőinek kijelentéseire. A kormányfő szerint az egészségügyi tárca szakemberei nap mint nap azon dolgoznak, hogy a helyreállítási alap forrásaiból szerkezetkész állapotba hozzák az új intézményt, ezzel szemben az SaS mindent megtesz azért, hogy akadályozza az igyekezetüket.

„Egy pénzügyi csoport sem cselekedne másként, ha szabotálni szeretnék a rázsochyi kórházat”

– utalt a miniszterelnök a Penta befektetési csoportra, amely nemrégiben nyitotta meg az új fővárosi intézményét, a boryi kórházat. Cigánikovát egyébként Igor Matovič, az OĽaNO elnöke és Heger korábbi párttársa is gyakran a Penta embereként emlegeti, annak ellenére, hogy az SaS képviselője kategorikusan elutasította ezeket az állításokat.

Heger továbbá megjegyezte, a minisztérium szakemberei továbbra is megvalósíthatónak tartják a rázsochyi kórház felépítését, és inkább nekik hisz, mintsem az SaS politikusainak.

„És ha ez nem lenne elég, Sulíkék még a Smerrel is hajlandók összefogni, hogy elérjék a céljukat”

– tette hozzá az SaS által kezdeményezett kötelezettségvállalással kapcsolatban. Szerinte a szlovák egészségügy mostani helyzetéért nagymértékben Robert Fico (Smer) és Peter Pellegrini (Hlas) a felelős, az SaS pedig éppen velük egyeztet az új kórház szabotálásáról.

Lapunk kiadója a Penta befektetési csoport tulajdonába tartozik.

Read More

Post Comment