Search by category:
Egyéb kategória

Matovič a Perfectsben beszélgetett

Matovič a Perfectsben beszélgetett

Jakubec Ágnes

2023. 05. 16., k – 18:52

Dunaszerdahely |

Lakossági találkozót tartott a dunaszerdahelyi Üzleti és Tájékoztatási Központban (Perfects épülete) Igor Matovič, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) párt elnöke. A fórum a „Biztonságiak nélkül. Szabad beszélgetés sértegetések nélkül” cím alatt zajlott. A több mint két órás fórumon mintegy 130-an vettek részt.

Igor Matovičot a lakossági fórumra elkísérte Veronika Gmiterko, aki korábban a pénzügyminisztérium főmunkatársa és Matovič jobbkeze volt és Lukáš Kyselica, képviselő, ex-rendőr. A találkozóra többen érkeztek a környező településekről is. A kérdéseket papírra is lehetett írni, vagy akár magyarul is lehetett kérdezni, erre végül nem került sor, mindenki szlovákul tette fel az észrevételét. A találkozó rögtön kérdésekkel indult, nem tartott beszédet. A többség tegezte Matovičot és viszont. Rögtön az első felszólaló azt kérte Matovičtól foglalja össze röviden, milyen anyagi helyzetben vette át az országot 2020-ban és hogyan áll most, miután az elmúlt három és fél évben alaposan kiköltekezte magát az ország. Mire Matovič elkezdte sorolni a tényeket, hogy a „spájz teljesen üres volt, a nyugdíjakra sem volt pénz, amikor kormányra kerültünk, de ezzel nem akartunk pánikot kelteni”, most pedig, a felelősségteljes kormányzásnak köszönhetően 9 milliárd euró tartalékkal adták át az államháztartást az új kormánynak. Az ilyen hangzatos, meggyőző válaszokra hatalmas tapsot kapott. Bár voltak bekiabálók, akik nem értettek egyet, de a szimpatizánsokból volt több. Matovič felsorolta kormánya és személyes sikereit, a Covid elleni harcot, azt, hogy orosz-ukrán háború kérdésében az ország a jó oldalra állt, de a háború anyagilag nagyon megterheli az országot. „Putyin mindenki pénztárcájából 1800 eurót vett ki.” Sikerként ismételte el többször, hogy 2027-ig szerződésben kötötték le, hogy alacsonyan tartják a fogyasztói energiaárakat. Beszámolt, hogyan sikerült a pénzügyminisztériumban átláthatóvá tenni szoftvér businesst, hatékonyabbá a tárca tevékenységét és így milliókat spóroltak.

Igor Matovič példáként hozta fel, hogy a pénzügyminisztériumban ő sosem ült be a tanácsterem pénzügyminiszteri székébe, míg „Heger csak ott tudott ülni”. A felszólalók megkérdezték milyen a Richard Sulíkhoz való viszonya, ki kezeli a Facebook oldalát. Kérdezték a 363-as paragrafus módosítását célzó javaslatról is. Ha már Dunaszerdahelyen járt elmondta az öt szóból álló magyar szókincsét, amelyek közt az áruló szó is megtalálható.

Egy kétgyermekes édesanya a 200 eurós bónuszt köszönte meg, valamint azt, hogy az utóbbi években jelentősen emelték a családi pótlékot. Igor Matovič egy grafikonon szemléltette, hogy az ő kormányzása alatt milyen sokkal emelkedett a gyermekek után járó támogatás. Amikor ezt eltervezte, arról álmodott, hogy ilyen pozitív visszahangra leljen ez az intézkedés. Bár nehezményezte, hogy ezt nyilvánosan senki nem köszönte meg neki. Eduard Hegerről elmondta, hogy nyugodtabb időszakban volt miniszterelnök, mint ő, bár jó miniszterelnöknek tartja, aki az elején szeretett volna bizonyítani, igyekezett, de  végén emberileg csalódott benne. Putyin háborújával kapcsolatban számtalanszor elmondta, hogy helytelennek tartja és ameddig csak lehet, az oroszokat a határ mögött kell tartani. A végén egy felszólaló kérdésére elmondta, a választások után azzal az eredménnyel lenne elégedett, ha a maffia nem jutna újra a hatalomhoz.

Read More

Post Comment