Search by category:
Egyéb kategória

Örkény-egypercest írt a mesterséges intelligencia

Örkény-egypercest írt a mesterséges intelligencia

Juhász Katalin

2023. 05. 26., p – 10:03

Talán maga Örkény István is abszurnak találná azt a kísérletet, amelyet egy kortárs író, költő és műfordító, Fenyvesi Orsolya végzett el, a mesterséges intelligenciát tesztelve. Fenyvesi arra kérte a Microsoft nemrég mindenki számára elérhetővé vált chatbotját, írjon egy macskáról szóló egypercest Örkény stílusában.

Az ötletgazda az eredményt saját Facebook-profilján tette közzé:

„A macska egy kis fekete állat, aki a szomszéd házban lakik. Minden nap átjön hozzánk, és bekönyököl az ablakon. Néha be is engedjük, és megetetjük. A macska nagyon hálásnak tűnik, és dorombolva dörgölőzik hozzánk. Azt hisszük, hogy szeret minket.

Egy nap a macska nem jön át hozzánk. Azt gondoljuk, hogy beteg lehet, vagy elment valahova. Aggódunk érte, és átmegyünk a szomszédhoz. Bekopogunk az ajtón, de senki sem nyit ajtót. Benézünk az ablakon, és látjuk a macskát.

A macska éppen eszik valamit. Azt eszi, amit mi adtunk neki tegnap. A szomszédot.“

A stílus tényleg örkényi – rövid, célra törő mondatok, szikár helyzetismertetés, meglepő poén – ám a nyelvezet kissé esetlen, a csattanó pedig eléggé logikátlan és hatásvadász.

A kísérlet alapján mindenesetre úgy tűnik, hogy a mesterséges intelligencia egy ideig még biztosan nem veszélyezteti az írók publikálási lehetőségeit.

Read More

Post Comment