Search by category:
Egyéb kategória

18 szavazókört hoztak létre a levélszavazatok feldolgozására

18 szavazókört hoztak létre a levélszavazatok feldolgozására

Mészáros Richárd

2023. 08. 15., k – 17:48

18 szavazókört hoztak létre a levélszavazatok feldolgozására, ez egyben 18 választási bizottságot jelent, egyre körülbelül 4000 szavazat feldolgozása jut – tájékoztatott a belügyminisztérium. Augusztus 21-ig jelölhetnek tagokat a választási bizottságokba azok a pártok, amelyek indulnak a szeptemberi választáson.

Tomáš Oparty belügyi államtitkár felszólította az induló pártokat, hogy jelöljenek tagokat, ezzel is hozzájárulva a választás átlátható lebonyolításához.

Minden induló párt egy tagot és egy póttagot jelölhet. „A levélszavazatok számlálását végző bizottságnak legalább 9 tagúnak kell lennie. Ha bármilyen okból nincs meg a szükséges létszám, az állami választási bizottság jelöl további tagokat” – tette hozzá a tárca.

Szintén augusztus 21-ig jelölhetnek tagokat a pártok a többi helyi választási és járási bizottságba. Nem feltétel, hogy a helyi szavazóbizottság tagjának az adott településen legyen az állandó lakhelye.

A fent említett 18 szavazókörön kívül még 5996 helyi szavazókört hoznak létre az országban, ezeket összesen 49 járási választási bizottsághoz sorolják be.

A helyi és a járási választási bizottságok tagjainak díjazása 62,2 euró, a bizottsági elnökök 80,86 eurót kapnak, a jegyzőkönyvvezetők pedig 77,75 eurót.

A választás 2023. szeptember 30-án, szombaton lesz, 24 párt, illetve mozgalom, valamint egy választási koalíció indul. 72 993-an regisztráltak a külföldről való szavazásra.

Read More

Post Comment