Search by category:
Egyéb kategória

60 éves Alejandro González Iñárritu

60 éves Alejandro González Iñárritu

Havran Kati

2023. 08. 15., k – 10:27

Alfonso Cuarón és Guillermo del Toro rendezőkkel a három amigóként emlegeti őket a szakma. Az ötszörös Oscar-díjas mexikói filmrendező minden játékfilmjét jelölték a filmvilág legrangosabb kitüntetésére. 

Los Angelesben tanult filmművészetet, itt ismerte meg Guillermo Arriaga írót, aki alkotótársa, forgatókönyvírója lett. Az „igazi” történetet keresve többévi közös munka, sok rövidfilmötlet és több tucat piszkozat után a sok történetből hármat tartottak meg, ezeket egybegyúrva született meg 2000-ben Iñárritu első játékfilmje, a Mexikóváros ellentmondásos világát bemutató Korcs szerelmek (Amores perros). A „Halál-trilógia” első része diadalmenetben vonult végig a világon: Cannes-ban elnyerte a Fiatal Kritikusok díját, a Kritikusok Hete díját, több mint ötven fesztiválon kapott elismerést, jelölték a Golden Globe díjra, a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában megkapta a brit BAFTA-díjat, és jelölték az Oscar-díjra is a legjobb idegen nyelvű filmek között.

A trilógia második része, a 21 gramm kegyetlen, de egyben lírai alkotás a megbocsátásról, a megváltásról, az elfogadásról és a reményről, míg a trilógia záródarabja, a Bábel a világ különböző kultúráiban, különböző helyszíneken játszódik, de az összefogó, közös pontot minden esetben a meg nem értettség, a kommunikációs nehézség, az elidegenedés, a bábeli zűrzavar jelenti.

A 2010-es Biutiful egy halálosan beteg, gyermekeit egyedül nevelő kisstílű bűnözőről szól, aki halála előtt szeretné elrendezni dolgait. 2014-ben mutatták be a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című szatirikus vígjátékát, amely egy valaha szuperhősöket játszó színészről szól, aki klasszikus színházi szerepben szeretne visszatérni. Rendezői karrierje legnehezebb munkájának a 2015-ben bemutatott, Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A visszatérő című, megtörtént eseményeken alapuló túlélődrámát tartja. Az alkotást 12 Oscar-díjra jelölték, ezekből hármat váltott díjra.

Read More

Post Comment