Search by category:
Egyéb kategória

Fehéroroszország légtérsértéssel vádolja Lengyelországot

Fehéroroszország légtérsértéssel vádolja Lengyelországot

Mészáros Richárd

2023. 09. 01., p – 22:03

Fehéroroszország a légterének megsértésével vádolta meg Lengyelországot pénteken.

A fehérorosz határőrség tájékoztatása szerint Hrodna megye Beresztovickij kerületében egy lengyel Mi-24-es katonai helikopter megsértette a közös határt 1200 métert berepülve fehérorosz területre.

A minszki hatóságok közölték, hogy a történtekről tájékoztatták a lengyel felet.

Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes a Polsat News televízió műsorában azt mondta, „elemzik a helyzetet, de nagy körültekintéssel kell kezelni a fehérorosz szolgálatok ilyen jellegű bejelentéseit”.

Nem sokkal később Jacek Goryszewski, a lengyel műveleti parancsnokság szóvivője közölte, hogy nem sértették meg a szomszédos állam légterét.

„Hazugságról és provokációról van szó Fehéroroszország részéről. Nem volt semmiféle ilyen határsértés” – jelentette ki az alezredes a légtérfigyelő radarokra hivatkozva.

Augusztus elején Lengyelország jelentette, hogy két fehérorosz helikopter hatolt be a légterébe. Akkor Varsó értesítette a NATO-t, majd csapaterősítésről döntött a Fehéroroszországgal közös határán. A minszki vezetés tagadta Varsó légtérsértésre vonatkozó vádjait. Az incidens tovább terhelte a két ország egyébként is feszült viszonyát.

Read More

Post Comment