Search by category:
Egyéb kategória

Átadták a nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia új kollégiumát (VIDEÓ és KÉPEK)

Átadták a nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia új kollégiumát (VIDEÓ és KÉPEK)

Kürthy Judit

2023. 09. 05., k – 16:47

Nagymegyer |

A tavaly augusztusi alapkőletétel óta türelmetlenül várták az átadást, most végre teljesülhetett az álmuk. Ünnepélyes keretek közt adták át az új diákszállót.

Egy teljesen új épületkomplexummal gazdagodott Nagymegyer városa a Kereskedelmi Akadémia új kollégiumával. A már elfoglalt szobák gazdái elmondták, hogy most sokkal több helyük van.

„A korábbi helyemen összesen két fiókom volt, ez a szobák sokkal jobbak”

– mondta el az egyik diák, majd szobatársai hozzátették, hogy lényegesen több helyük van most a ruháiknak és a tanszereiknek is. A technikai helyiségek mellett, a 30 ágyas épület mindkét szintjén van egy-egy tanulószoba és konyha is. Két egymás melletti kétágyas szobában laknak együtt a diákok, akik így négyen használnak egy zuhanyzót és egy mellékhelyiséget. Ehhez az egységhez tartozik még egy tágasabb, tükrös előszoba és négy nagyobb szekrény, amiben, elmondásuk szerint bőven elférnek.

A Kereskedelmi Akadémia fenntartója Nagyszombat megye. Az intézmény vezetése még 1979-ben vette birtokba az ideiglenesnek szánt diákszállót, amit eredetileg 8-10 évig szerettek volna használni. Négy évtizeddel később sem történt változás egészen a mai napig. Horváth Erzsébet, a Kereskedelmi Akadémia igazgatója és Soóky Marián, Nagymegyer polgármestere szerint is egy álom vált valóra azzal, hogy felépülhetett a minden kívánalmuknak megfelelő új kollégium. Az átadóra ünnepi műsorral, verssel, énekkel és tánccal készültek a diákok.

„Azt ünnepeljük, hogy az új tanév kezdetén kollégistáink új otthonba költözhettek. Sok éven át vártuk ezt a pillanatot”

– kezdte beszédét az igazgató. Két évvel ezelőtt, 2021-ben lebontották az egyik régi épületet, majd 2022 januárjában átmeneti szállásra költöztek a diákok, hogy a munkálatok megkezdődhessenek. 2022. augusztus 4-én sor került az alapkő ünnepélyes letételére, majd lebontották a második épületet is, utána indult el építkezés.

„Az épület mindkét szintjén található egy-egy nevelői szoba. Az épület még rendelkezik egy recepciós helyiséggel, egy előcsarnokkal, két tanulószobával, két konyhasarokkal, egy épületgépészeti helyiséggel és néhány raktárhelyiséggel is. Az épület talajfűtéses, amelyhez hőszivattyú biztosítja az energiát. A melegvízszolgáltatást pedig elsősorban az épület tetején elhelyezett 10 napelem hivatottak biztosítani”

– részletezte beszédében Horváth Erzsébet. A kollégium építését több helyi szakember és vállalkozás segítette. Az iskola vezetése büszke arra, hogy a távolabbról érkező diákok számára is támogató környezetet tudnak biztosítani ezen az új szállón.

„Egy jó kollégiumot egy kreatív és összetartó közösség tartja életben, teszik a tanulók második otthonává. Nevelőnőink Müller Péter gondolatait vallják: igazi közösség csak ott jön létre, ahol az emberek rejtélyes módon szeretik egymást, vagyis barátok, minden érdeken, valláson, politikán, társadalmi helyzeten és világnézeten túl. Büszke vagyok rá és nagy-nagy hálával tartozom nevelőinknek, hogy munkájuknak köszönhetően a kollégiumunk közössége együtt pulzál”

– tette hozzá.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke átadott egy csokor virágot Horváth Erzsébetnek, majd beszédében rámutatott arra, hogy pontosan így néz ki egy egymillió eurós beruházás. Hozzátette, hogy még évekkel ezelőtt, amikor Nagymegyeren járt, itt csak két romos épület fogadta, melyek helyén ma már egy játszótér és egy teljesen új kollégium áll. Miután részletezte a járásban megvalósult legfontosabb beruházásokat, Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke vette át a szót, aki kiemelte, hogy ennek az iskolának külön küldetése van.

„Nem csak Csallóköznek és Csilizköznek kínálja fel a lehetőséget, hanem másoknak is, hiszen kereskedelmi akadémia nincs minden városban, ahol magyar és szlovák nyelven is oktatnak. Ebből a szempontból ez egy nagyon fontos intézmény”

– hangsúlyozta, majd külön köszönetet mondott Ábrahám Margitnak, aki Horváth Erzsébet mellett folyamatosan támogatta, szorgalmazta a beruházás megvalósulását.

„Nem lehet jó dolgokat véghezvinni, csak úgy, hogyha vannak emberi motorok, szívek, lelkek az ügyek mögött, akik ezt viszik és csinálják”

– tette hozzá. Berényi Józsefet követően Soóky Marián beszélt, aki szerint a kollégiumi élet egy diák iskolai éveit nagyban meghatározza.

„A kollégiumi élet az oktató-nevelő folyamat része, amely az elszállásoláson és az oktató-nevelő tevékenységen túl a tanítási folyamatot követő szabadidős tevékenységet is bebiztosítja. Lehetőséget ad az önképzésre, a tehetségfejlesztésre, a szabadidó aktív kihasználására és persze a pihenésre is”

– hangsúlyozta a polgármester és megjegyezte, hogy ezekre mind-mind lehetőségük lesz ezen az új diákszállón.

Az ünnepi beszédeket követőn felhangzott a Tavaszi szél, vizet áraszt népdal, majd Jozef Viskupič átadta az intézmény diákjait képviselő tanulónak azt a szimbolikus kulcsot, mely a kollégiumot nyitja. Ezt követően néptáncosok szórakoztatták a közönséget. Az ünnepség után lehetőség volt a kollégium megtekintésére, utána pedig egy ünnepi ebédre invitálták a jelenlévőket.

Read More

Post Comment