Search by category:
Egyéb kategória

Az ENSZ vizsgálóbizottságot hozott létre az UNRWA átvilágítására

Az ENSZ vizsgálóbizottságot hozott létre az UNRWA átvilágítására

Mészáros Richárd

2024. 02. 05., h – 20:34

Az ENSZ vizsgálóbizottságot hozott létre a világszervezet palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) pártatlanságának felmérésére a szervezet munkatársai ellen felmerült izraeli vádak nyomán – jelentette be hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár.

A testületet Catherine Colonna volt francia külügyminiszter fogja vezetni, és az szorosan együttműködik majd három – egy svéd, dán és norvég – emberi jogi szervezettel.

A bizottság célja megállapítani, hogy „az ügynökség minden tőle telhetőt megtesz-e, hogy biztosítsa semlegességét és reagáljon súlyos visszaélésekre, amennyiben ilyesmi fennállna”. Az UNRWA tizenkét munkatársát gyanúsítják azzal, hogy közük volt a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet Izrael elleni támadásához tavaly október 7-én. Több ország, köztük Ausztria, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, Japán, Kanada, Új-Zéland és Németország a vádak nyomán felfüggesztette az ügynökség finanszírozását.

A bizottságnak március végéig kell előterjesztenie időközi jelentését az ENSZ főtitkárának, április végéig pedig zárójelentését, amely adott esetben magában foglal majd „ajánlásokat a meglévő mechanizmusok javítására, illetve erősítésére”.

Guterres hangsúlyozta: a közel-keleti régióban tevékeny legnagyobb ENSZ-szervezet, az UNRWA elleni vádak olyan időben merültek fel, amikor az ügynökség roppant nehéz körülmények között kénytelen működni, hogy „támogatni tudja a Gázai övezet kétmillió lakóját, akik rászorulnak a szervezetre, hogy túlélhessék a világ egyik legsúlyosabb és legbonyolultabb humanitárius válságát”.

A független vizsgálat párhuzamosan zajlik egy belső ENSZ-ellenőrzéssel, amelyet még januárban indítottak el az UNRWA-munkatársak ellen felmerült gyanú nyomán.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök január végén úgy fogalmazott, hogy a Hamász iszlamista terrorszervezet „beszivárgott” az UNRWA soraiba.

Read More

Post Comment