Search by category:
Egyéb kategória

Az EU milliós humanitárius segélyt nyújt a földrengés sújtotta Marokkónak

Az EU milliós humanitárius segélyt nyújt a földrengés sújtotta Marokkónak

Kulcsár Péter

2023. 09. 11., h – 13:17

Egymillió eurós kezdeti humanitárius segélyt bocsát az Európai Unió Marokkó számára a szeptember 8-i, 6,8-as erősségű földrengésre válaszul – tájékoztatott az Európai Bizottság hétfőn.

A brüsszeli közlemény szerint a sürgősségi finanszírozás célja, hogy támogassa a Marokkóban tevékenykedő humanitárius partnerek által az országban kifejtett segélyezési erőfeszítéseket.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos elmondta: a földrengés óta az EU Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és kapcsolatban áll a marokkói hatóságokkal, hogy teljes körű segítséget nyújthasson az ország számára. Közölte, az Európai Bizottság már felvette a kapcsolatot az uniós tagállamokkal a lehetséges segítségnyújtás mozgósítása ügyében, ha azt Marokkó szükségesnek látja. Emellett szeptember 9-én aktiválták az unió műholdas Föld-megfigyelési rendszerét (Copernicus) is, hogy térképészeti szolgáltatással segítse a mentést – tájékoztatott.

A tragikus marokkói földrengés szenvedést okozott és emberéleteket követelt. Az EU szolidaritást vállal a marokkói néppel, és egymillió eurós finanszírozást bocsát a leginkább érintett lakosság sürgető szükségleteinek kielégítésére

– fogalmazott.

Az EU továbbra is készen áll arra, hogy bármilyen szükséges módon segítse Marokkót ebben a nehéz időszakban – tette hozzá az uniós biztos az Európai Bizottság közleménye szerint.

Read More

Post Comment