Search by category:
Egyéb kategória

ŠRVŠ: Az új kormánynak foglalkoznia kellene a fiatalok külföldre áramlásával

ŠRVŠ: Az új kormánynak foglalkoznia kellene a fiatalok külföldre áramlásával

Balaskó Réka

2023. 09. 14., cs – 08:51

A Szlovákiai Egyetemi Diákönkormányzatok Szövetségének (ŠRVŠ) képviselői felszólítják a következő kormányt, hogy biztosítsa a fiatalok külföldre való távozásának csökkentését, és ezt prioritásként kezelje. 

Szlovákia ugyanis az OECD országai közül a második helyen áll, ami a külföldre távozó fiatalok számát illeti. A TASR-t Júlia Kubalcová az ŠRVŠ nevében tájékoztatta. „Az ügyes fiatalok távozása komoly kihívást jelent, amely nemcsak az akadémiai szektorra, hanem a gazdaságunkra is jelentős hatással van” – hangsúlyozta Kubalcová. Szerinte a szakképzett középiskolai végzősök gyakran külföldön keresnek jobb lehetőségeket, ami Szlovákia szellemi tőkéjének és innovációs potenciáljának elvesztését jelenti.

Az ŠRVŠ  támogatta a fiatalok külföldre áramlásának mérséklését célzó dokumentumot, és figyelemmel kíséri annak elfogadását, a további lépések kidolgozását és azok végrehajtását. Elvárja, hogy a következő kormány a felsőoktatási intézmények és a közélet képviselőivel együttműködve kezelje a kérdést. Ódor Lajos miniszterelnök kedden (szeptember 12.) ismertette a Kormányhivatal kutatási és innovációs hatóságának elemzését. Az elemzés négy fő beavatkozási területet tárgyal a tehetségekkel kapcsolatban. Ódor hangsúlyozta, hogy feltétlenül szükséges, hogy a tehetségek Szlovákiába vonzásának és megtartásának kérdése továbbra is miniszterelnöki ügy maradjon.

Read More

Post Comment