Search by category:
Egyéb kategória

A sárgaság miatt riasztó a helyzet a kassai Egyetemi Gyermekkórházban

A sárgaság miatt riasztó a helyzet a kassai Egyetemi Gyermekkórházban

Mészáros Richárd

2023. 10. 04., sze – 20:09

Riasztó a hepatitisz A-val kapcsolatos helyzet a kassai Egyetemi Gyermekkórházban (DFN). Andrej Koman kórházigazgató arról tájékoztatott, hogy az infektológiai osztály minden fekvőhelye foglalt.

„Az infektológiai osztály 25 férőhelyén jelenleg 25 páciens fekszik hepatitisszel. Közülük hét új páciens kedden (október 3.) érkezett Kecerről (Kecerovce), Bolyárról (Boluarov) és Kassa-Saca (Košice-Šaca) városrészből” – közölte a kórház azt is hozzátéve, hogy nincs hová elhelyezni azokat a pácienseket, akik más diagnózissal érkeztek.

A DFN munkatársai egész évben a Kassa környéki gyerekek hepatitisz A fertőzöttségével küzdenek. A betegség még az év elején terjedt el a kassai Luník IX-ben, februárban pedig újabb gócpont keletkezett Szepsiben (Moldva nad Bodvou). Ezt követően a tavaszi szünetben a gyermekkórház infektológiai osztálya túltelítődött.

Koman szerint a DFN közvetlenül a terepen is hozzájárult az új esetek számának csökkentéséhez. Az oltással sikerült megszüntetni a járvány terjedését Szepsiben. A nyár elejére azonban már újabb gócpontok jelentek meg más területeken. Így a hepatitiszes betegek számának várt, hosszú távú csökkenése nem következett be. „Az év elejétől a mai napig már több mint 400 gyermeket regisztráltunk hepatitisz A-val” – tette hozzá.

Megjegyezte azt is, hogy a jelenlegi hepatitiszjárvány rávilágít azokra a férőhelyproblémákra, amelyekre a kórház már rég felhívta a figyelmet. Szerinte a DFN férőhelyproblémáinak rendszerszintű megoldása a kórház bővítése lenne. „A DFN-nek már régóta készen áll az említett projekt, a megvalósításhoz már csak a pénz hiányzik. A teljes összeg 35 millió euró” – mondta azt is hozzátéve, hogy a projekt finanszírozásáról a többszöri kérés ellenére sem született döntés.

Read More

Post Comment