Search by category:
Egyéb kategória

Januártól berobban az ingyenes táblagép projektje

Januártól berobban az ingyenes táblagép projektje

Mészáros Richárd

2023. 10. 06., p – 20:46

A minisztérium előző vezetésének rossz döntései miatt eddig döcögött a nyugdíjasok digitális készségeinek fejlesztését célzó projekt, januártól azonban már teljes gőzzel működni fog az uniós helyreállítási alapból finanszírozott kezdeményezés – tájékoztatott pénteken Balík Péter, a beruházásokért, regionális fejlesztésért és informatizációért felelős miniszter.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a kormány a helyreállítási tervben több millió eurót különített el az idősebb generáció felzárkóztatására a digitalizáció terén. Tavaly Veronika Remišová (Za ľudí) volt tárcavezető ismertette a pályázat feltételeit: a 65 évnél idősebb személyek kapcsolódhatnak be az iskolázásba, mely sikeres elvégzése után egy speciálisan (és internettel) felszerelt táblagépet kapnak. Balík a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, a kísérleti fázis véget ért, az év végéig körülbelül 2500 nyugdíjas abszolválja a kurzust, januártól pedig már sokkal nagyobb számban jelentkezhetnek az érdeklődők.

Elbénázott kezdetek

2026 júniusáig legalább 105 ezer táblagépet terveznek kiosztani, ehhez azonban először biztosítani kell az iskolázást és a specifikus előírásnak megfelelő gépeket. A projektre 41 millió eurót terveznek elkölteni, a közbeszerzés októberben indul. Balík épp ennek kapcsán fogalmazott meg kritikát a minisztérium korábbi vezetésével szemben, mondván, a „rossz döntések miatt” májusban, a hivatalba lépését követően helyre kellett pofozni a dolgokat, és újra kellett kezdeni a folyamatot. „Ebben a hónapban kerülnek kiírásra a versenypályázatok a képzések megszervezésére, amelyekben a helyi önkormányzatok, városok és magáncégek egyaránt részt vehetnek. Várhatóan a jövő év elején indulnak nagyobb számban a képzések, így több mint 100 ezer idős embert iskolázhatunk ki” – tette hozzá. Megjegyezte, rendkívül magas az érdeklődés a projekt iránt, nem gondolja, hogy problémát okoz a kvóta teljesítése. Ami az iskolázást illeti, előfordulhat, hogy az önkormányzatok nem rendelkeznek a szükséges kapacitással. Balík szerint azonban ez egy lehetőség az önkormányzatok számára, maguk döntik el, bekapcsolódnak-e a pályázatba.

Remišová lapunknak küldött reakciójában azzal vádolta utódját, a projekt megvalósítása helyett a tárcán belüli tisztogatással volt elfoglalva, s menet közben változtatta meg a szabályokat, ami felesleges késlekedéshez vezetett. „A hivatalnokkormány ma bejelentette, hogy megváltoztatta az idősek digitális képzésére irányuló projektjének felépítését. A projekt eredeti felállása lehetővé tette a nonprofit szervezetek, oktatási intézmények és nyugdíjasszervezetek széles körű közösségi elvű részvételét egy nyílt pályázati felhívás révén. Bár ez nehezebb menedzsmenttel jár, az állam ellenőrizheti a képzés minőségét, ami fontos. Sajnálom, hogy a hivatalnokkormány a projektet üzleti modellé alakította át” – nyilatkozta Remišová.

Lemaradás

Balík pénteken hangsúlyozta, a szlovákiai idősek lemaradása a digitális készségek terén nagyobb, mint Európa más országaiban. „Ezt az Európai Unió statisztikai hivatalának 2020-as adatai is megerősítik. Az Eurostat szerint az 55 és 74 év közötti szlovák lakosok 19%-a még soha életében nem használta az internetet. Ehhez képest Németországban az idősek 11%-ának, Finnországban és Svédországban pedig mindössze azok 4%-ának nincs tapasztalata az internetezéssel. Szeretnénk megváltoztatni ezt a kedvezőtlen statisztikát, és életkortól függetlenül mindenki számára elérhetővé tenni a digitális világ előnyeit” – szögezte le.

Emlékeztetett, az érdeklődőknek egy öt héten át tartó iskolázáson kell átesniük, mely során öt fő témakörben szerezhetnek ismereteket. A táblagépet megtanulják használni a hivatalokkal vagy orvosokkal folytatott kommunikációra, illetve a szükséges információk keresésére. A képzésnek köszönhetően a dezinformációt és álhíreket is könnyebben ki tudják majd szűrni. Balík kiemelte, a táblagéphez adatcsomag is jár, internet nélkül ugyanis az idősek nem sok hasznát vennék az eszköznek. Az időseken kívül a hátrányos helyzetben lévő személyek is csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, akikre ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a nyugdíjasokra.

A regisztrációs ívet a www.digitalniseniori.gov.sk lehet kitölteni, illetve a 02/35 80 30 80 telefonszámon is érdeklődni.

Read More

Post Comment