Search by category:
Egyéb kategória

Pozsonyban lép fel az ukrán Antytila

Pozsonyban lép fel az ukrán Antytila

Juhász Katalin

2023. 10. 14., szo – 15:39

Ukrajna egyik legnépszerűbb rockzenekara tavaly a háború miatt egy csapásra világhírű lett, bár nyilván nem kértek volna a reflektorfényből ezen az áron. Október 22-én a pozsonyi MMC klubban lépnek fel.

Szögezzük le rögtön az elején, hogy becsületesen megdolgoztak a sikerért, 2008 óta haladtak előre szépen, lassan, egészen odáig, hogy Ed Sheeran kopogtatott náluk, duettre invitálva a banda frontemberét, Tarasz Topoliát. Róla már mi is írtunk: ő az az „ismeretlen katona”, aki tavaly május elején egy óvóhellyé alakított kijevi metróállomáson elénekelte a Stand By Me-t a spontán odalátogató Bono és The Edge társaságában, katonai egyenruhában. Bár akkor elfelejtették őt bemutatni, nem volt nehéz kinyomozni, hogy nem egy átlagos katonáról, hanem profi előadóról van szó, aki az orosz támadást követően zenésztársaival együtt önként jelentkezett az ukrán hadseregbe.

A zenekar Lego című 2018-as slágeréhez készült klipben Volodimir Zelenszkij későbbi ukrán elnök játssza a főszerepet. Aki látta A nép szolgája című sorozatot, a külügyminisztert alakító színészt is felfedezheti a klipben. Innen tehát a felsőbb körökkel való ismeretség, de tegyük hozzá, hogy Tarasz Topoliánál megfelelőbb helyi erőt keresve sem találhattak volna az említett metrós produkcióhoz.

Ami pedig az Antytila zenéjét illeti, bátran kimondhatjuk, hogy világszínvonalú dalokat sikerült írniuk, és sem a technikai tudást, sem az előadói kvalitásokat illetően nem maradnak le az ünnepelt nyugati sztárzenekarok mögött.

A turné szervezői főleg itt élő ukrán menekültek jelenlétére számítanak a pozsonyi Majestic Music Clubban október 22-én. A Ticketportal internetes felületén is csak ukrán nyelven olvasható ismertető a koncertről. Mi viszont azt ajánljuk, aki csak teheti, legyen ott. Több okból is.

Az első: megismerhetnek egy remek rockzenekart. A második: beszámolókat hallhatnak első kézből arról, milyen érzés művészként katonaruhába bújni, lőfegyvert használni, távol lenni a családtól. Az Antytila turnéja tulajdonképpen egy misszió, amelynek során meg akarják mutatni magukat zenekarként, és a több mint másfél éve folyó háború borzalmairól is be akarnak számolni a közönségnek.

Read More

Post Comment