Search by category:
Egyéb kategória

A Gázai övezetben több száz épület teljesen megsemmisült a palesztin polgári védelem szerint

A Gázai övezetben több száz épület teljesen megsemmisült a palesztin polgári védelem szerint

Mészáros Richárd

2023. 10. 28., szo – 14:52

Több száz épület „teljesen megsemmisült” a Gázai övezetben az éjszakai izraeli bombázásokban – közölte szombaton a palesztin polgári védelem.

„Épületek és házak százai semmisültek meg teljesen, és több ezer további otthon is megrongálódott” – mondta Mahmúd Basszal, a Hamász iszlamista szervezet ellenőrzése alatt álló terület polgári védelmi szóvivője az AFP hírügynökségnek.

Az éjszakai intenzív bombázás után nem lehet ráismerni Gáza városra és az északi kormányzóságokra – tette hozzá.

Az AFP által közölt szemtanúi beszámoló szerint a legsúlyosabb izraeli bombázás az éjszaka két kórház, a gázai al-Sifa és az indonéz adományokból felépült intézmény körüli területekre összpontosult az övezet északi részén.

Néhány órával az éjszakai bombázások megkezdése előtt az izraeli hadsereg azzal vádolta meg a Hamászt, hogy „kórházakból folytat háborút” és „élő pajzsként” használja a lakosságot, amit azonban az iszlamista szervezet kategorikusan tagad.

Eközben a palesztin fegyveresek továbbra is támadják rakétákkal az övezethez közeli izraeli településeket a hadsereg közlése szerint. Emiatt gyakran megszólalnak a légoltalmi szirénák ezeken a helyeken. Az Izrael déli szegletében fekvő, tengerparti Zikim falura mért támadás elkövetőjeként jelentkezett a Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín el-Kasszám Brigádok.

A háborút az robbantotta ki, hogy a Hamász október 7-én súlyos és kegyetlen támadást indított izraeli települések ellen.

Read More

Post Comment